29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков16:27, 24 юни 20201min

И хотелиери, и ресторантьори ще имат право на помощ от 290 лв. за запазване на заетостта

staya hotel

И работодателите, и самоосигуряващите се в сектора на туризма ще могат да получат 290 лв. месечно за запазване на заетостта на служителите си. Това реши правителството с одобряването на условията и реда за изплащане на компенсации в директно засегнатите от ограничителните мерки за борба с епидемията от коронавирус предприятия.. Мярката бе планирана за подкрепа към схемата 60/40 за превозвачите, които най-тежко пострадаха от кризата с коронавируса.

Сега компенсация ще могат да получат работодатели и самоосигуряващи се от секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“, чиито приходи са намалели с не по-малко от 20% за определен период.

Очаква се около 22 хил. работещи да получат такава подкрепа. Определеният бюджет е в размер на 40 млн. лв., а средствата ще бъдат осигурени от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Компенсациите ще се изплащат за цял календарен месец, считано от 1 юли 2020 г., но за не повече от шест месеца. За да получат помощта, работодателите следва да отговарят на няколко основни изисквания, сред които:

да не са обявени в несъстоятелност или да не се намират в производство по несъстоятелност или ликвидация;
да нямат задължения за данъци и осигурителни вноски към 31 декември 2019 г.;
през периода на изплащане на компенсациите да не получават финансиране за възнаграждения и осигурителни вноски от държавния бюджет по стандарти, приети в изпълнение на чл. 71 от Закона за публичните финанси.

Право да получат компенсации имат самоосигуряващи се, които не трябва да имат задължения за данъци и осигурителни вноски към 31 декември 2019 г. и които задължително следва да запазят дейността си, докато получават средствата и за допълнителен период, равен на половината от времето, през което са получавали компенсацията.

Условието за запазване заетостта е валидно и за работодателите.

Заявленията за изплащане на компенсации ще се подават в бюрата по труда по мястото на работа на заетите. Средствата ще се изплащат след получаване на положително решение от Европейската комисия за съвместимостта на помощта с вътрешния пазар, посочва правителствената информационна служба.

Източник : / https://www.dnevnik.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!