20 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков16:24, 10 февруари 20211min

Има нещо необичайно в името Пещера

krepost peristera

[dropcap]П[/dropcap]ещера. Най-популярното обяснение в проучване за имената е, че те по същество са произволни и безсмислени. В някои от случаите са налице фактори, които обуславят името. Така е и с Пещера. Град дошъл от миналото, пътуващ към своето бъдеще. Но, защо мястото където сме родени се нарича точно така ?!

Знаете ли, че не е известно точно от кога започва процесът по окрупняване и събиране на селището на едно място. Проф. Янко Тодоров в книгата си „Пазарджик и Пазарджишко“ , твърди, че в края на XIIV век е вече събрано, компактно селище. Като прескочим причините наложили този факт, можем да кажем, че първата създадена махала в града е Зафир Махала, централно ядро, около което се създават и други махали, начало в изграждане на съвременна Пещера.

Въпросът за името на Пещера върху днешните пещерски земи през средновековието, ако изобщо е имало име, остава открит. Някъде се споменава Перистера / гълъб/.

Друга легенда гласи, че някъде над Пещера имало камък останал скрит от хорските очи. В точно определен ден от годината, в определен час и наклон на слънцето камъкът запявал. Така до нас достигнала историята на Пеещия камък дал името на града.

Според османските данъчни регистри името на града е образувано от няколко други, както са наричали селището в отколешните времена :

  1. Бесиче, Бесика, Бесатера- Название на Пещера в османски регистър за данъци / 1576-1577/, съставен от Татар Пазарджишкия кадия за 13 каази по нареждане на Високата порта. Вероятно заото Пещера е значително селище на тракийското племе беси в древността.
  2. Бешдере- /пет реки, потока/- Название на Пещера от османскитурци, които имат предвид петте реки, потока в котловината : Стара река, Луковица, Брашляница, Дълбочица и Потока.
  3. Пештера, Пестера- Название на Пещера в различни документи и географски карти. Някои от тях са сигурно резултат от неточен превод. Така е в картата на Скрип, в картата на Книперт / 1853/.
  4. Пещево- Название на Пещера, известна от древни времена с пещите за добиване на желязо. В картата на Д. Ангелидев „Карта профана на европейска Турция“, печатана в Пловдив през 1862 година Пещера е означена като Пещево.
  5. Пещера- Наименование на селището споменато в османски документ от 1933 – 1963 г., отбелязано върху подарен църковен жезъл на Бачковския манастир от пещерски дарител по времето на султан Ибрахим / 1639-1648/, както и върху подарен позлатен дискос от друг пещерски дарител на същия манастир  в 1644г., във Възпоменателната книга на Методи Драгинов в 1666г., във Възпоменателната книга на Зографския манастир  /1527-1728г/, и в Епархиалния поменик на същия манастир /1740-1821г./.

Всяко име от посочените е подходящо, въпреки че някои имена предполагат по-успешно бъдеще от други, пише Guardian. Важното е да има идентичност, която привлича нови граждани или инвеститори.

Използвани са исторически справки от „Енциклопедичен речник на Пещера“ на Анастас Б. Пунев


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!