24 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков10:12, 4 септември 20201min

Изненадата на турнира: Пиронкова отстрани Мугуруса и ще играе с Векич

cveti pironkova

US Open, втори кръг
Цветана Пиронкова – Гарбине Мугуруса 7-5 6-3

Цветана Пиронкова поднесе огромна изненада във втория двубой след завръщането си на корта за US Open 2020 след тригодишно отсъствие от Тура. Българката елиминира финалистката от Australian Open Гарбине Мугуруса след 7-5 6-3 и се класира за трети кръг, където ще срещне Дона Векич.

Цвети впечатли с постоянство и великолепна защита, като постепенно пречупи психически десетата поставена.

Бившата първа ракета на България започна на сервис, като ѝ се наложи да играе основно на втори сервис и опонентката ѝ се възползва. Бекхендът на Мугуруса бе с ключова заслуга за това испанката да започне с пробив на 15.

След първия гейм Цвети успя да навлезе в по-добър ритъм, но бившата №1 продължаваше да има лек превес на корта. Десетата поставена се представяше силно на начален удар и играеше с много агресия от бекхенд, насочвайки атаките си основно към форхенда на българката.

Седмият гейм започна неприятно за Пиронкова, която бе пасивна в първите няколко точки, допусна грешки и изостана с 0-40. Последва обаче серия от хубави сервиси и добре пласирани удари – спечели пет поредни точки и подаването си.

Постепенно силите се изравниха, като полуфиналистката от Уимбълдън 2014 надделя в някои много интензивни разигравания.

Гарбине се представяше стабилно на сервис и запази аванса си до 5-4, когато сервираше за сета. При 15-15 мрежата помогна на Пиронкова и ѝ донесе предимството в гейма, а точка по-късно спря удар на испанката и донесе два брейкбола за Цветана. Първият бе отразен от начален удар, а при втория българката демонстрира великолепна защита, за да дочака грешка от съперницата си и да изравни резултата в сета – 5-5.

Колебанията в играта на Мугуруса се увеличиха, а Пиронкова намали грешките до минимум и не се поддаваше на агресивната игра на опонентката си. При 6-5 и 30-30 за пореден път се защити чудесно и стигна до сетбол след топка в аут. Испанката се спаси с мощен уинър, но в следващото разиграване мрежата отново помогна на Цвети и ѝ донесе нова възможност. Този път дългата точка завърши в полза на сервиращата състезателка и отново се стигна до дюс. Непредизвикана грешка на Мугуруса донесе трети шанс на Пиронкова и този път той бе оползотворен с бекхенд уинър по правата – 7-5.

Световната №16 счупи ракетата си след загубената първа част и грешките продължиха в началото на втората. Българката поведе с подаване на 0.

Испанката печелеше разигравания единствено при неточности от страна на опонентката си, като уинърите от началото на откриващия сет напълно отсъстваха. Пиронкова от друга страна показваше много по-изчистена игра и разнообразна игра, която я изведе до 40-0 от посрещане при 2-1. При първата възможност за пробив Цветана реши да рискува и отстъпи, а при втората Гарбине изигра една от на добрите си точки за последните минути, провокирайки грешка от страна на българката. Аут от страна на бившата ни първа ракета доведе до дюс, но испанката отново демонстрира несигурност на мрежата и изостана в резултата. Цвети рискува от ретур и отново не намери очертанията на корта, но си осигури още една възможност след поредната брилянтна защита от нейна страна. Ас №5 за Мугуруса върна паритета и в крайна сметка се измъкна.

Българката обаче за пореден път се оказа по-силната психически състезателка на корта, не позволи неуспехът да я извади от ритъм и довърши започнатото – при 4-3 си издейства брейкбол, при който бившата №1 допусна двойна грешка. Сервирайки за победата, Цветана не загуби нито точка и сложи край на двубоя с ас.

Източник : / http://www.tenniskafe.com


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!