18 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков9:37, 10 октомври 20201min

Изключителна битка и мечтан финал на „Ролан Гарос“!

dzhokovich

Световният №1 Новак Джокович се класира за финала на „Ролан Гарос“. 33-годишният сърбин надви след изключителна битка поставения под №5 в схемата грък Стефанос Циципас с 6:3, 6:2, 5:7, 4:6, 6:1. Двубоят продължи 3 часа и 54 минути, а съперник на финала на Джокович ще бъде самият Рафаел Надал, който в неделя ще излезе за рекордна 13-а титла на French Open. По-рано днес испанецът срази в три сета аржентинеца Диего Шварцман.

Мачът започна с 0:40 още в откриващото подаване на Джокович. Циципас обаче не се възползва, като пропиля и четвърта възможност за пробив в този гейм – в крайна сметка сърбинът се измъкна и спечели първия гейм в срещата. Това изглежда даде допълнителен импулс на Джокович и се отрази негативно на Циципас, който допусна пробив на 15 в първия си сервис-гейм. Шампионът от 2016 година затвърди брейка с гейм на нула и се откъсна напред в резултата при 3:0. При 4:2 неговия съперник 22-годишният грък се сдоби с брейкпойнт, но Джокович отново показа хладнокръвие и поведе с 5:2 в резултата. При 5:3 преследващият 18-а титла от “Големия шлем” Джокович сервираше за сета и въпреки че геймът мина през дюс от 40:0, задачата бе изпълнена – 6:3.

Втората част се разви по отличен за сърбина начин. Той отрази два брейкпойнта в първия си сервис-гейм в тази част, а при 2:2 издебна момента и реализира пробив. Сърбинът го затвърди без особени трудности, а после отново взе подаването на съперника си и при 5:2 вече бе много близо до комфортен аванс от 2:0 сета. С гейм на нула Ноле затвори втората част и задачата пред Циципас вече изглеждаше повече от тежка.

В третия сет Циципас отново пръв стигна до точка за пробив, но пак не се възползва. Това се случи във втория гейм в частта. Първата точка за пробив за Джокович в третия сет пък дойде в доста неприятен за Циципас момент – при 4:4. Късите топки на сърбина се получаваха отлично в тези минути и шампионът от 2016 успя да пробие в този изключително важен момент.

При 30:30 в следващия гейм този път късата топка на Джокович не се получи и това даде поредната точка за пробив в мача на Циципас, който така и не можеше да спечели подаването на съперника си до този момент. Сърбинът отново се спаси, а секунди след това стигна и до мачбол. Джокович потърси уинър по правата от бекхенд при мачбола, но топката излезе малко в аут. Дали това щеше да е повратният момент в мача? Циципас притисна противника и си извоюва още два шанса за брейк и съответно връщане в мача. И гъркът най-сетне успя тъкмо в този решаващ момент да реализира пробив, правейки резултата 5:5. Последва гейм, в който Циципас загуби първите две точки, но взе следващите 4 и така излезе напред в резултата при 6:5. Нов тежък сервис-гейм пък чакаше Джокович след това. От 30:0 той допусна обрат до 30:40 и пак трябваше да отразява брейкпойнт. Джокович първоначално се пребори за 40:40, но Циципас стигна до още една точка за пробив, а при следващото разиграване изпрати убийствен форхенд в полето на Джокович и това означаваше 7:5 за гръцкия талант.

Двубоят се превърна в истинска гладиаторска битка. Циципас реализира ранен пробив в четвъртия сет, но Джокович отговори мигновено, изравнявайки резултата за 2:2. В следващите две подавания на гръцкия тенисист сърбинът имаше общо 7 възможности за пробив, но и те се оказаха недостатъчни. Циципас в тези минути не успяваше да притисне Джокович при сервис на сърбина, а ветеранът пропусна нов брейкпойнт в деветия гейм. Циципас удържа подаването си за 5:4, а после „се закачи“ в гейма, в който сърбинът сервираше за оставане в сета. Циципас в крайна сметка стигна до заветния шанс и го превърна в пробив – 6:4 и пети сет.

Изненадващо или не, в решаващата пета част по-свежият и физически по-добре подготвен играч беше световният №1. Циципас отрази брейкпойнт в първото си подаване в сета, но натискът на шампиона от 2016 година се засилваше и в третият гейм сърбинът нанесе големия си удар – брейк, постигнат с брилянтна къса топка, на която съперникът нямаше сили да реагира. Малко след това пробивът бе затвърден за аванс от 3:1. Тук вече по-младият с 11 години Циципас изглеждаше на прага на силите си. Гъркът изпитваше проблеми с придвижването си, а надушилият кръв Джокович изглеждаше още по-амбициран да довърши съперника си. Двойна грешка при 15:40 донесе втория пробив на Ноле в сета и преднина от 4:1. Резултатът набързо стана 5:1 и надеждите на Циципас изглеждаха изпепелени.

Вторият мачбол на Джокович дойде доста дълго след първия. Сърбинът се опита да приключи мача с печеливш удар директно от ретур, но топката се спря в мрежата и това даде глътка въздух на Циципас. Той дори се пребори за геймбол за 2:5, но просто вече нямаше физически сили да окаже каквото и да е съпротива на своя съперник. Третият мачбол за Джокович не закъсня и този път ретурът на Ноле се получи, а Циципас само го изгледа. Гъркът обаче може да бъде горд от представянето си на „Ролан Гарос“ и тази вечер показа, че неслучайно вече се утвърди в Топ 10 и че бъдещето пред него изглежда светло.

Победата бе четвърта за Джокович срещу Циципас в шестия сблъсък между двамата. С нея сърбинът вече има 74 победи на клея в Париж и 37 победи от 38 официални срещи през 2020 година, като всъщност остава непобеден през сезона. Това е така, тъй като по време на 1/8-финалния си мач на US Open срещу испанеца Пабло Кареньо Буста балканецът бе противоречиво дисквалифициран за неволен удар с топка по страничен съдия.

Джокович се присъедини към елитна група от играчи, които могат да се похвалят с 5 финала на „Ролан Гарос“. Само двама тенисисти в историята имат повече финали. Единият е шведът Бьорн Борг с 6 участия, а другият, разбира се, е Краля на клея Рафа Надал с 13. Ако спечели финала в неделя, Джокович ще стане едва вторият играч в „Оупън ерата“ и третият в историята, който ще има поне по 2 титли на всеки един от турнирите от „Големия шлем“.

Джокович ще влезе в битката за Купата на мускетарите в неделя с лек аванс в преките двубои със съперника си във финала в неделя Надал – 29:26 победи в полза на сърбина. През 2015 година сърбинът успя да победи испанеца на 1/4-финалите в Париж, но единствената му титла на French Open дойде година по-късно, когато негов противник на финала бе британецът Анди Мъри.

Източник : / https://www.sportal.bg

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!