29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков14:13, 6 юли 20202min

Зрелостниците от ПГХВТ „Ат. Ченгелев“ Андрей Гъдев и Милен Иванов започнаха работа в „Биовет“ АД, осигуриха им и подслон

06щерев-андрей

Пещера. Първият випуск на специалността „Технология на биопроизводството“ ПГХВТ „Атанас Ченгелев“ вече получи своите дипломи. Трима от завършилите ще продължат своето висше образование в ПУ“Паисий Хилендарски“ където ще продължат да изучават тайните на биотехнологиите, а двама от завършилите вече прекрачиха прага на „Биовет“ АД като редови работници, през есента към тях ще се присъединят още трима техни съученици.

Запознайте се с Андрей Гъдев и Милен Иванов. С тях се срещаме по повод на решението им да станат част от колектива на предприятието.

На прага си на реализацията в живота ти. Предстои ти да започнеш работа. Как се чувстваш ?

Андрей Гъдев: Започнах работа в Биовет АД на 1 юли. Искам да благодаря на ръководството на фирмата. Благодаря сърдечно и на служителите в Дневен център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания / ЦНСТДБУ /в Пещера. Именно те направиха така, че днес да се гордея със своя избор за работа и реализация в живота. Това е важен момент и аз наистина се вълнувам.

Как започна всичко ?

Госпожа Славея Златанова- директор на ПГХВТ „Ат. Ченгелев“ се свърза с директора на училището в което учех. Срещнахме се и разговаряхме. От нея научих за специалността биотехнолог и за училището в Пещера. Бях силно заинтригуван и не ми отне много време да се съглася с разумните доводи, да избера точно това учебно заведение. Обучението започна а с него и практиката в „Биовет“. Тези три години ще запомня за цял живот. Беше интересно и полезно да учим и същевременно да практикуваме теорията в съвременни условия, които предоставя предприятието. Днес мога да твърдя, че съм запознат с производствените процеси, владея съвременните технологии и се справям с апаратурата.

Дошло е време да се разделиш с ЦНСТДБУ. Какво следва ?

От първи юли напуснахме Центъра. „Биовет“ ми предостави за ползване помещение в новото общежитие, предназначено за нови кадри и служители в завода. Условията там са подходящи и отговарят на моите изисквания. „Биовет“ предоставя жилището за безплатно ползване, което е изключителна помощ в този момент. Мисля, че новата работа в динамична среда, доброто и професионално отношение към нас от страна на служителите са голям шанс за мен. Мисля, че е нужно да докажа, че мога да бъда полезен и да бъда част от голямото семейство на „Биовет“.

До момента момчетата са срещали подкрепата на предприятието и по друг начин, всеки от обучаемите в паралелката „Технология на биопроизводството“ е получавал възнаграждение за положения труд по време на практиката. „Всички записали се в паралелката „технология на биопроизводствата“ получават в началото на годината еднократна помощ в размер на 100 лева. Освен това в зависимост от успеха си, получават стипендия от 40 до 60 лева. На пътуващите от околните селища Брацигово, Бяга, Козарско, Исперихово покриваме пътните разходи. Средствата които заделяме за младите хора не са малки, (близо 100 000лв за година, от които за стипендии 40 хиляди лева) но ние не само инвестираме в бъдещите си кадри, но и споделяме отговорността за качеството на професионалното обучение и въобще за възпитаването в труд и отговорност на младите хора.“ – допълва и наставникът им Георги Щерев.

С Милен Иванов се срещнахме в двора на Историческия музей в Пещера на 24 юни, когато учениците от първия випуск биотехнология в ПГХВТ „Ат. Ченгелев“  получиха своите дипломи. Милен е получил предложение от Биовет да започне работа като апаратчик в Обединен производствен корпус 5.

Зарадва ли те предложението за работа?

Милен Иванов: Да, това е така. Чест е за мен, че след обучението си ще работя това, което ми харесва. През изминалите 3 години фирмата ми даде шанс да получа професия. В днешно време това е важно за младите хора. След като имах възможността да практикувам и да затвърдя наученото в класната стая мога да кажа, че времето не е било напразно. Разбира се има още какво да науча. Предстои ми да бъда сред колектива на тази водеща фирма. По време на стажа си получавах голяма подкрепа от страна на колектива в Биовет. Хората там ме насърчаваха, атмосферата в работна среда ми допада. Всичко е динамично, работи се предимно с млади специалисти, което е мотивиращо за мен. Благодаря на всеки, който е дал част от себе си за да се чувствам добре.

И ти ще бъдеш настанен в новото общежитие на фирмата ?

Да. Вече съм там. Доволен съм от условията предоставени, за да може работникът да почива и да се чувства удобно. И при това съвсем безплатно. Давам си сметка, че трябва да оправдая доверието на ръководството на Биовет и съм готов да дам всичко. Тук е мястото да изкажа благодарността си към г-н Георги Щерев. С него се познаваме от времето, когато бях в 9 клас. Този човек стоеше до нас. Подкрепяше ни във всичко. Насърчаваше добрите ни идеи, съветваше ни безкористно. Именно той ни въведе в тънкостите на биотехнологията. С нас бяхме по време на практическите упражнения в завода. Запозна ни със същността на технологиите. От него научихме за процесите, апаратите и технологията на производството. Така във времето научих, какво и как се произвежда в ОПК 5 и ОПК 3.  Работата там е в среда с високи технологии, нова техника. Съществуват строги правила за безопасност на труда. Всички работници ползват лични предпазни средства, които гарантират човешкото здраве. Там се чувствам защитен и работя спокойно в тази среда.

 

 

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!