28 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков9:51, 16 септември 20201min

Защо учебната година започва на 15 септември

uchenici

Някога чудили ли сте се защо у нас учебната година започва на 15 септември, а не в началото на месеца, както е в повечето страни?

В периода на Възраждането не е ясно точно кога са били началото и краят на учебната година, тъй като нейната продължителност зависела изцяло от учителите. В някои населени места се учило само през зимния сезон.

Данни липсват и за учебната година във взаимните училища, но се смята че тя е продължавала няколко месеца – от Димитровден до Гергьовден, а на Петровден се провеждал публичен изпит пред очите на всички учители, родители и местни жители. Ако изпитваният премине успешно, получава книга за подарък.

Децата, които били ангажирани със земеделска работа, започвали училище около 2 или 3 месеца по-късно, като това било уреждано нормативно. През 1873 г. в Шумен се изготвя „Устав на селските училища“, който определя, че времетраенето на учебната година за тези деца ще е 9 месеца.

Тази традиция се запазва и след Освобождението. Постепенно чрез законодателни актове се регламентира училищната организация, която много наподобява и днешната.

През 1897 г. началото на учебната година е 1 септември. Така определя проф. Марин Дринов, управляващ Отдела за народно просвещение и духовни дела. Година по-късно се взема решение учебният процес да трае 10 месеца в градовете и около 7-8 месеца в селата, за да могат децата да участват в селскостопанската дейност.

След като министър на просвещението става Стоян Омарчевски в периода 1920-1923 г. се извършват множество реформи в образованието, според които учебната година започва на 15 септември и завършва на 12 юли (за училищата в селата завършва на 15 юни).

Последната промяна се случва през 1957 г., когато се взима решение учебните занятия официално да стартират на 15 септември и да приключват според конкретния етап на обучение (начален, прогимназиален и гимназиален).

Източник : / https://www.sinoptik.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!