19 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков10:51, 15 ноември 20201min

Започват Рождественските пости

postni hrani

От днес започва Рождественският пост, установен в чест на раждането на Спасителя. За православните християни 40-дневното въздържание от храна с животински произход е период за молитва, покаяние и духовна концентрация

Постът е старо и изпитано през вековете средство за духовно пречистване. Ако приемът на постна храна не бъде съчетан с искрена молитва, изкореняване на лошите навици, взаимно опрощаване и проява на милосърдие, то въздържанието се превръща в обикновена диета, убедени са вярващите:

„Човек да се устреми към доброто, към положителните неща, към любов към ближния. Постите в последно време се превърнаха в мода“;

„Хората трябва да постят, това нещо има голямо значение за християните и това е уединение и със себе си и с Господ“;

„Обичам постни ястия, но не спазвам поста строго“.

Коледният пост продължава до 24-ти декември. Църквата призовава хората, за които периодът е дълъг и изтощителен, да съкратят дните на въздържание.

В навечерието на поста се отбелязват Рождественски заговезни – с взаимно опрощение и заговяване (консумиране на блажна храна), с разговори и създаване на нагласа за встъпване в предстоящия пост, посветен на славното Христово Рождество.

През първата седмица на Рождественския пост и от 20 до 24 декември включително се консумира само растителна храна с олио. През останалите дни на този пост (без сряда и петък) се разрешават безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.), които също се приемат за постни храни. Традиционно на 21 ноември – Въведение Богородично, и на 6 декември – Никулден, се консумира и риба.

Човек, който се готви за изповед и св. Причастие, е необходимо предварително да уточни с изповедника си начина и степента на постене. Който е болен или има хронични заболявания, непременно трябва да се посъветва с изповедника си, като му съобщи и мнението на лекаря, съобщава на страницата си Св. Синод.

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!