28 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков17:39, 7 май 20211min

Жители и гости на Капитан Димитриево почетоха делото на Априлското въстание

IMG_20210502_202421

К. Димитриево. В с. Капитан Димитриево, подготовката за честване на 145 години от Априлското въстание, кметство, църква и детски клуб “ Родолюбие “ към НЧ “С. Румянцев 1909”, организираха и проведоха редица инициативи. Деца, младежи и възрастни, изплетоха венци и ги поднесоха на паметни плочи, свързани с участието на селото ни в Априлското въстание. Организира се поход до забравения години наред паметник по пътя към Брацигово. Там са намерили смъртта от турски ятаган, жители от селото тръгнали да е бият срещу поробителя.

Честването на празника на селото, съвпадна с най- светлия за християнския свят- Великден. Отец Борис, се срещна с малките жители на селото, разказа им за преживяното от Сина божи, а децата подредиха изложба от детски рисунки и великденски яйца в двора на храм “ Света Неделя”. След дългия период на пандемичните ограничения, селото се оживи от концерта, зарята, гостите, танците и възможността да се срещнат на открито.

Поздрави за двата празника и венци пред паметника на априлци, поднесоха кметовете на община Пещера, Брацигово, Капитан Димитриево и Радилово. Със спомена за героизма на въстаниците и празничната великденска литургия, жителите на Капитан Димитриево показаха, че историческата и родова памет е жива.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!