20 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Жителите на Брацигово си спомнят за Петлешков

vasil petleshkov

Брацигово. 14 януари. 176 години на този ден мълчаливо заставаме пред паметника на оня, който отдаде живота си за целостта на селището и свободата на България.

14 януари. Денят на Петлешков.

На този ден ние мълчаливо свеждаме чела под звуците на онази съкровена Ботева изповед „Тоз, който падне в бой за свобода…“.

Една минута мълчание, в която има толкова много размисъл за подвига и безсмъртието.

Една минута мълчание, която побира толкова много признателност.

На този ден преди 176 години се роди Апостола на Брацигово, на когото след 31 години огньовете погълнаха тялото, но не и духа му.

Всяка година на този ден жителите на града си спомнят за него и няма пандемия и извънредно положение, които да променят това.

Всяка година на тази дата се взираме в лика на Петлешков в заревото над спокойното небе.

Брацигово помни и с почит произнася името му  – Васил Ангелов Петлешков…

Минават години. Времето безмилостно ни отдалечава от онези събития.

Днес се прекланяме пред своя герой.

14 януари. Отново коленичим близо до земята, която го роди, пропи кръвта му и пази спомена за него, защото вярваме, че „…Тоз, който падне в бой за свобода той не умира, него жалеят земя и небо, звяр и природа…“

Иванка СТЕФАНОВА


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!