28 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков11:42, 17 юни 20201min

Ето как ще ни предупреждават, ако сме били до заразен с коронавирус

telefon

След продължително разработване и тестване, стартът на приложението беше официално обявен на пресконференция в Берлин.

Приложението съобщава, ако си бил близо до заразен

„Приложението идва тъкмо навреме”, каза здравният министър Йенс Шпан пред телевизия ZDF, цитиран от DW.

„След разхлабването на мерките все по-често се оказваме в ситуации, в които сме заобиколени от непознати хора – например в обществения транспорт“, допълва той.

Ако потребител даде положителна проба за COVID-19 и сподели информацията в приложението, тя се предава на останалите ползватели на услугата, които в последните две седмици са били в близост до него.

Чрез „Блутут“ приложението измерва дали за 15 или повече минути потребителят е бил на по-малко от 2 метра от заразения. За целта на всеки две и половина до пет минути то събира и обработва анонимизирани данни, които не съдържат лични имена или обозначение на местата, на които са били въпросните срещи.

Сигурно ли е приложението?

„Приложението е максимално сигурно“, уверява Хелге Браун – шефът на кабинета на канцлерката Меркел. Разработването на софтуера се забави поради съображения, свързани със защитата на личните данни. След официалния му старт обаче, Браун увери, че по-висока степен на прозрачност „трудно може да бъде постигната“.

Макар софтуерът да получи одобрението на експертите, не липсват и притеснения за това доколко гарантира сигурността на потребителите.

За да подадат информация, че са заразени с COVID-19, те трябва да сканират QR код, който лабораториите им предоставят заедно с резултата от изследването. Много лаборатории обаче не са готови да генерират тези QR кодове достатъчно сигурно.

Затова първоначално потребителите ще трябва да набират гореща телефонна линия, която ще оказва помощ и в случаи на загубен код или други възникнали проблеми.

Слабости и проблеми

Служителите, които ще отговарят на обаждания, ще задават редица въпроси, за да проверят дали действително се касае за инфекция с COVID-19. В такива случаи, заради човешкия фактор, нараства опасността от грешки, които могат да понижат доверието в приложението.

Други слабости, за които експертите алармираха през периода на тестване – например, че има опасност QR кодовете да станат жертва на хакерска атака, междувременно бяха отстранени. Все пак се знае, че нито един софтуер не гарантира стопроцентова сигурност. Така е и със сегашния.

Източник : / https://www.vesti.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!