29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Ето какъв е съставът на ваксината срещу Ковид-19 на „Пфайзер” и „Бионтек”

vaksina-sprincovka

Ваксината „Пфайзер” и „Бионтек” срещу Ковид-19 включва следните съставки: Информационна рибонуклеинова киселина – иРНК. Това са 6 изкуствено създадени генетични вериги.

Ваксините действат, като обучават тялото да разпознава и реагира на протеините, произведени от болестотворни организми. Традиционните ваксини се състоят от малки дози деактивирани вирусни частици или от протеините, които вирусът произвежда.

РНК ваксините действат по различен начин от традиционните. Те подвеждат организма да произведе някои от вирусните протеини и така сам да предизвика имунен отговор.

Вирусът се размножава, като със своята РНК кара човешките клетки да създават негови копия. Информационната РНК по същество представлява набор от генетични инструкции за ДНК. Попадайки в човешката клетка иРНК имитира вируса. Така клетката реагира все едно е заразена и произвежда част от протеините, които би генерирала и ако в нея беше попаднал истински вирус.

Съответно имунната система се задейства и формира антитела, които да се преборят с мнимата зараза.

Важно е да се отбележи, че за разлика от ДНК ваксините, като руската „Спутник V” и тази на „Астра Зенека”, които действат по подобен начин, но за пренос ползват вирусни вектори, иРНК не крие опасност от мутации. Това е така, защото в човешката клетка не влиза допълнителна ДНК.

Произведените заради иРНК протеини, въпреки че са идентични с тези, които би направил и истинският коронавирус, не се комбинират, за да създадат нови вируси. Така, без да е заразен организмът, имунната система реагира, както би го направила и срещу Ковид-19.

Останалите съставки на ваксината на „Пфайзер” и „Бионтек”  имат за цел да защитят иРНК докато тя влезе в човешките клетки. Това са четири липида, които представляват защитна обвивка, захароза и четири вида соли: калиев хлорид, едноосновен калиев фосфат, основен натриев фосфат дихидрат и натриев хлорид (готварска сол). Количеството на една доза от ваксината е 0,3 милилитра или приблизително една седемнадесета част от количеството течност в чаена лъжичка.

 

 

Източник : / https://www.vesti.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!