24 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков7:03, 21 октомври 20201min

Елена Костадинова Иванчева – великодушната математичка

elena ivancheva

Пещера. В новото издание на играта , наречено „Педагогика“ се отдава почит на пещерските учители в качеството им на будители за просвещение. Днес https://e-peshtera.com представя личността на пореден пещерски будител и общественик :

Той нямаше достатъчно фантазия, за да бъде математик, затова стана поет.

Давид Хилберт

Елена Костадинова Иванчева е родена на 3 април 1930г. в Пещера. Завършва средното си образование в родния си град и след това започва своето следване в Учителски институт „Тодор Самодумов“ в Пловдив. Завършва специалност „Математика“ през 1951г. и започва работа като учител по математика още през същата година в ОУ „Паисий Хилендарски“-с. Равногор. Там преподава до 1953г.

През 1953г. започва работа като инспектор в отдел „Народна просвета“ при Околийски народен съвет в Пещера. Тази длъжност изпълнява до 1955г. През 1955г. започва работа като учител в ЕКПУ „Св. Климент Охридски“ в Пещера като учител по математика.

През 1975г. получава I-ви клас квалификация, а през 1983г. е главен учител на учителите. Има педагогически публикации в изданията „Училищно и професионално ориентиране“, , сп. “Смяна“, в. “Учителско дело“ окръжен педагогически бюлетин и др.

Има активна обществена дейност.

От 1954 до 1955г. е Секретар на Околийски читалищен съюз. Избирана е за общински съветник в периода 1965-1980г. Елена Иванчева получава званието заслужил учител. Има множество награди и отличия, най-високите от които са орден „Кирил и Методий“-I-ва степен, Народен орден на труда-златен.

Независимо от отличията и наградите Елена Иванчева остава за своите ученици един възхитителен човек и невероятно добър педагог, който е останал в спомените им преди всичко със своята човещина.

Учителката Иванчева напуска този свят на 26 юни 2013г.

Използвана литература: – Пунев, Ан. „Енциклопедичен речник на Пещера“ – Попчев, Ст. „150 години светско училище в Пещера“ – спомени на съвременници

 

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!