Електронната система за издаване на решения на ТЕЛК започва да работи. Тя беше представена пред журналисти.

Системата ще бъде в помощ на всички граждани, които трябва да комуникират с ТЕЛК. Това каза заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева. Целта е и други държавни структури да общуват със системата, като така ще отпадне и ангажиментът на гражданите да носят хартиени документи, каза Ивайло Филипов, представител на „Информационно обслужване“ АД. По думите му чрез системата ще могат да се подават заявленията за освидетелстване, както и да се издават експертните решения. Лицето ще получава уведомления по електронен път. Документите ще се обработват много по-бързо, а услугата ще бъде по-качествена, допълни той.

Достъпът до системата ще бъде с електронен подпис. Ако лицето няма електронен подпис, ще трябва да се направи законова промяна, за да има достъп чрез персонален код, издаден от НАП, каза още Начева. Друг вариант е да бъде упълномощен близък човек, имащ електронен подпис.

В България има поне пет компании, които издават електронни подписи, а от утре драстично се намалява цената на електронния подпис, издаден от „Информационно обслужване“ за работещите със системата, допълни Филипов. По думите му на месец цената ще бъде по-малко от 0.60 лв.

Експертното решение ще се издава след като лицето посети лекуващия си лекар за издаване на медицинско направление, а то ще се издава по електронен път. Личното присъствие на пациента се изисква, само ако се прави преглед или се назначат изследвания, обясни Начева. След това пациентът ще подаде волеизявления за издаване на удостоверение за освидетелстване. При вземане на експертното решение, то ще бъде изпратено до всички заинтересовани страни. В информационния портал ще съществува цялото пациентско досие. Обжалването на решение на ТЕЛК също може да става по електронен път.

За тези, които не могат да ползват електронния вариант, ще остане хартиеният вариант.

Българските власти се задействаха и най-после разбраха, че в света електронизацията отдавна е в ход и е огромно удобство за гражданите и администрацията. Това заяви пред БНР д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация по повод дълго чаканата информационна система за контрол на медицинската експертиза.

„Надявам се постепенно и поетапно да отпадне висенето по опашки“ , посочи д-р Хасърджиев.

По повод необходимостта от електронния подпис и това, че ще има пенсионери, които няма да го направят, защото подписът се заплаща, смятам че за тези хора остава и старият начин за подаване на документацията, и се надявам при доста по – облекчен режим и с по-малко чакане“, поясни още Хасърджиев.

„Вече има възможност да получиш електронен подпис и от вкъщи. Така че това не е пречка, пречка ще е това дали всеки ще може да се справи с новата информационна система“, допълва той.

Проблемът на нашите ТЕЛК-ове е, че тя е широко отворена врата за тези, които искат да злоупотребяват и се надявам електронизацията да затвори тези врати.

От друга страна тя е направена така, че затруднява хората, които действително се нуждаят от помощ, изтъкна още Хасърджиев.

По думите му самата система досега е зле построена и не е в интерес на пациента, тя губи времето на всички, не е направена така, че да води до спестени пари от това, че този пациент няма да достигне до усложнения.

Докато това е така, ще има винаги въпроса „Аз сега защо да пиша документи за този пациент“, коментира д-р Хасърджиев.

Източник : /https://dnes.dir.bg