23 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков6:37, 18 май 20201min

Експерти провериха сигнал за мъртва риба в река Стара

riba

Експерти на РИОСВ, Басейнова дирекция „Източонобеломорски район“ (БД ИБР) и Регионалната лаборатория на ИАОС в Пазарджик провериха сигнал за наличие на мъртва риба в река Стара, подаден вчера от тел. 112 в 13.10 часа.

Незабавно е сформиран екип от експерти на регионалните структури на МОСВ. Извършен е оглед на речното легло от мост с. Капитан Димитриево – Брацигово, до Римски мост. Реката няма мътност, водата е чиста. Измерените моментни показатели на рН и кислород са в допустимите граници. При Римски мост са установени две мъртви рибки – екземпляри с дължина около 10 см. Взети са водни проби на изход от пречиствателната станция за производствени отпадъчни води на „Биовет“АД. На мястото на заустване се наблюдава запенване и помътняване, което се дължи на повишено налягане при изпускане на отпадъчни води от новото физико-химично стъпало на пречиствателната станция на „Биовет“АД. До 10 метра след точката на зауставане реката е без наличие на мътност и пяна. Моментните показатели са в границите на допустимите стойности. Проверка на експлоатационния журнал на дружеството не установи регистрирани отклонения от технологичния режим или аварийна ситуация.

Взета е проба и от градската пречиствателна станция на Пещера. Моментните показатели са в границите на допустимите стойности. Не са установени отклонения от технологичния режим на работа на ГПСОВ.

Проверен е и обект (кравеферма) в близост до мястото, посочено в сигнала. Не са установени изпускане или заустване на отпадъчни води от този обект в река Стара.

По заявка на БД ИБР са взети три водни проби от река Стара, които ще се анализират в лабораторни условия по следните показатели: разтворен кислород, наситеност на кислород, неразтворени вещества, БПК, ХПК, азот амониев, азот нитратен, азот нитритен, общ азот, общ фосфор, ортофосфати, нефтопродукти, полициклични ароматни въглеводороди, арсен, хром общ, цинк, мед, живак.

Водните проби от двете пречиствателни станции ще бъдат анализирани лабораторно по показателите, заложени в комплексното разрешително на „Биовет“АД и в разрешителното за заустване на ГПСОВ. Резултатите ще бъдат оповестени от БД ИБР и от РИОСВ-Пазарджик.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!