28 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков21:20, 31 юли 20201min

Едва ли до края на годината ще има ел. здравеопазване, смята доц. Киров

doc. lyubomir kirov

Възможна ли е появата на електронна система, която да издава електронни здравни рецепти и направления в страната и какво е мнението на личните лекари по темата?

„Едва ли подобно електронно здравеопазване би могло да се случи до края на годината, тъй като бяха правени различни опити, но не се стигна до успех. Tова, което може да се направи, е да се тестват пилотно определени модули от подобна система, защото това е инструмент, който подпомага системата на здравеопазване, но не я замества“, коментира председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) доц. Любомир Киров в предаването „Директно“ по телевизия Bulgaria ON AIR.

По негови думи електронното здравеопазване би включвало абсолютно всички документи, данни, резултати от изследвания, епикризи, изписани рецепти и решения на ТЕЛК, които се отнасят до съответния човек при всеки досег със системата.
Доц. Киров смята, че подобна система би елиминирала необходимостта от подпечатване и заверяване на рецептурни книжки и протоколи за лекарства. Той обсъди и темата дали това ще бъде начинът, по който да се спре купуването на лекарства без рецепта. „Вероятно по-нататък ще се мисли и за елиминиране на такива нарушения на закона“, посочи още гостът пред Bulgaria ON AIR.

Според доц. Киров няма 100-процентова гаранция за безопасността от изтичане на данни на пациенти, както и че при срив на системата е задължително да има резервни копия с цялата база данни на пациентите. „Трябва да има достатъчно копия, които да се съхраняват и всеки общопрактикуващ лекар да има достъп до данните на своите пациенти“, добави още той.

Доц. Любомир Киров посочи, че общопрактикуващите лекари не биват определяни като здравни работници, които се намират на първа линия с борбата  COVID-19. „Като първа линия се считат колегите, които са в ковид отделенията. Първата линия е, където не знаеш дали ще се срещнеш с пациент със симптоми на вируса“, уточни още той.

Източник : / : https://www.dnes.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!