28 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков10:20, 30 октомври 20201min

Д-р Николай Пенев : Местното управление в Пещера винаги е имало своето важно място за развитието на града и цялата община

D-r Nikolay Penev - do chasovnika na grada

Пещера. Вчера в залата на Общински съвет- Пещера се проведе петнадесетото редовно заседание на местния парламент. По повод 12 октомври- Ден на българската община, д-р Николай Пенев – председател на законодателния орган в града поздрави колегите си. Peshtera prim публикува обръщението без редакторска намеса :

Уважаеми г-н Кмете,

Уважаеми г-да Кметове на кметства,

Уважаеми госпожи и господа общински съветници,

Уважаеми общински служители,

Уважаеми съграждани,

На 12 октомври отбелязахме  Денят на българската община. Преди 132 години на този ден, на 12.10.1882г., във Велико Търново е приет първият Закон за общините и градското управление.

От 1998г. по решение на Управителния съвет  на Националното сдружение на общините в Република България  денят е обявен за Ден на българската община и имаме щастието вече 22години да се радваме и празнуваме тази прекрасна традиция.

Денят на българската община е символ и обединение на няколко неща. Поне за мен това е обединение на минало, настояще и бъдеще на онова управление, което най-адекватно отговаря на очакванията на местната общност, то е обединение- символ на  възрожденските ни традиции и европейските перспективи.

Едно е свързващото –признание за тези, които олицетворяват най -близкото до хората демократично управление, това е самоуправлението. Целта на празника е да се популяризира дейността на местната власт, за да се разбере по-добре ролята, мастото, дори силата и.

В своята повече от 140-годишна история, местното управление в Пещера винаги е имало своето важно място за развитието на града и цялата община.      От първия кмет г-н Иван Раков избран през 1878г., до днес преминават десетки кметове, председатели на тричленки, председатели на Общински съвети, кметове с нов статут, стотици общински съветници, много, много служители на общината. Всеки един от тях е оставил следа, дори прашинка в общинските дела, затова нашият град е таков, какъвто е днес.

Историята задължава нас, техните наследници, да продължим да защитаваме интересите на съгражданите си, които са смисъла на нашата работа, но не на последно място и наш коректив.

Уважаеми кметове, уважаеми общински служители, колеги, бъдете здрави, енергични, защото ние сме избрани, за да решаваме проблемите на  хората ежедневно и непрекъснато. Бъдете вдъхновени, защото нашата мисия е да направим  града ни и селата ни по-уютни и по-спокойни,по-сигурни, за да дадем смисъл и мотив на съглажданите ни да останат в тях, да живеят и да се трудят, да раждат и да отглеждат децата си тук.

Бъдете всеотдайни, защото най-трудна, но и най-благородна е работата „на ползу роду“. Произходът на думата „община“ е с корен „ общ“.

Нека си пожелаем общи цели, мечти и стремежи, за да може с общи усилия  да посрещнем, постигнем и удовлетворим потребностите на обществото, така чрез  общата си работа с взор отправен в общата посока напред ще се превърнем в истински строители на нашата прекрасна община Пещера, а с това и „строители на съвременна България“.

Честит празник!

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!