19 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков12:22, 7 април 20201min

Д-р Димитър Иванов : Когато имаш срещу себе си невидим враг, трябва да намериш начин да се справиш

mbal pazardzik

Пазарджик.  „Първите два тежки случая на COVID-19 в МБАЛ-Пазарджик показаха на практика колко важна е ролята на анестезиолозите, лекарите, медицинските сестри и санитарите. Тези хора са там във Второто реанимационно отделение и се сблъскаха лице в лице с вируса, който парализира целия свят. Вирусът, който едни приемат като безобиден грип, но други виждат истинското му лице зад маската. Виждат една страшна и непозната болест, с която все още не сме напълно сигурни как точно може да се преборим.

Всички те имат семейства, имат близки, имат деца, имат родители, имат приятели, за които ги е страх. Страхът за собствения си живот вече са оставили на заден план, защото знаят, че тяхното призвание е да спасяват човешки животи. Защото са избрали тази професия, защото доброволно са се съгласили да са на първа линия в битката с COVID-19. И се надяват да бъдат разбрани.

Трудно и некомфортно се работи облечен в защитен костюм, с ръкавици, шлем , очила, предпазна престилка, калцуни, шапка. Трудно е да стоиш така над болния, който трябва да се интубира. Трудно е да спасяваш някой други и в същото време да си изключително внимателен и да спазваш всички указания, за да не се заразиш с вируса и ти. В момента те се борят за живота на 43-годишен мъж, който е в критично състояние, но въпреки това не се отказват. Те не  се жалват, не се оплакват. Те са екип-лекари, медицински сестри, санитари. Нека знаем и имената на нашите герои. Това са лекарите- д-р Иван Харизанов, д-р Варта Шопова и д-р Антел Добрев. Медицинските сестри -Катерина Ичева, Ива Тодорова и Елена Петкова и санитарките- Стоянка Соларова, Веселка Мишева и Румяна Дошкова.
Те не знаят докога ще продължи битката с този вирус, но знаят, че ще направят всичко възможно, за да помогнат на своите пациенти. 24 часа в денонощието те са с тях, не ги оставят сами. Наблюдението е ежеминутно. И въпреки това не всичко зависи от техните знания и умения.

COVID-19 вече отне живота на 72-годишен мъж. Пациентът е поставен на изкуствено дишане, но за съжаление апаратурата не е достатъчна…

Губят един, но сега се борят да запазят живота на друг. Битката им продължава. Неизвестностите са много, но те не са се предали на страха и паниката.
Когато имаш срещу себе си невидим враг, който е коварен трябва да намериш начин да се справиш. Знам, че в това са убедени нашите герои на първа линия. Вече се питаме има ли живот след коронавируса и какъв ще бъде той. Едно е сигурно ще успеем , ако сме силни и единни! Ще се справим заедно! Благодарим ви! “

  д-р Димитър Иванов- началник на Отделението по анестезиология и интензивно лечение на МБАЛ-Пазарджик


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!