29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

До дни личните лекари започват да издават направления за PCR тест

koronavirus

Анексът към Националния рамков договор, който прави възможно издаването на направления за PCR тест от общопрактикуващите лекари, вече е в сила. Това заяви пред БНР заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

Той очаква, че до два-три работни дни ще може да започне издаването на този вид здравен документ.

За да бъде издадено такова направление обаче, трябва да са налице два от 11 симптома, характерни за COVID-19 – внезапна температура, суха кашлица, загуба на обоняние и т.н. Документът ще се издава по електронен път след телефонно обаждане на пациента до личния му лекар и снемане на анамнезата.

Изследването ще може да се извършва във всяка лаборатория, която работи с НЗОК и осъществява PCR тестове. Отчитането ще бъде върнато към лекаря също по електронен път.

Джипито по своя преценка ще може да издава направление по електронен път за рентгенови или кръвни изследвания.

Д-р Брънзалов изрази надежда, че в най-скоро време всички направления ще бъдат в електронен вид.

Той посочи, че няма да имат лимит за общопрактикуващите лекари за издаване на направления за PCR тест. Брънзалов обаче призова пациентите да не злоупотребяват с тази възможност и да не натоварват допълнителни здравната система без реална нужда.

Източник : / https://news.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!