25 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков7:45, 30 март 20201min

Днес се разделяме с големия джазмен Симеон Щерев-Банана

simeon shterev

Той ни напусна на 76 г. миналата седмица, но ще остане в историята като един от най-великите флейтисти на нашето време. Опелото е от 12 часа в църквата „Св. София“ в столицата. Поклон пред паметта му.

Роден е на 24 октомври 1943 г. в София. Завършва Българската държавна консерватория – София, класа по флейта на Йордан Киндалов и започва кариерата си през 1967 година с квартет „Фокус“. Участва в „Оркестър София“ с диригент Емил Георгиев. Печели признанието на европейските музикални критици и получава редица награди от джаз фестивали. Признат е за един от най-добрите джаз флейтисти в света. В ежегодните международни джаз класации е поставян на челните места. Свирил е с много известни музиканти като Чик Кърия, Мейнард Фъргюсън, Алберт Мангелсдорф, Кени Уилър и други.

Женен е и има една дъщеря.

През 1974 г. става преподавател по флейта в Естрадния отдел на Българската държавна консерватория.

Умира на 26 март 2020 г. на 76-годишна възраст.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!