19 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков6:40, 20 март 20201min

Днес отбелязваме и Световния ден на врабчето

vrabche

Днес отбелязваме Световния ден на врабчето, който има за цел да привлече вниманието на всеки един от нас върху тази добре позната и близка на хората птица. Темата през 2015 е „Аз обичам врабчетата“ и е посветена именно на връзката между човека и врабчето, с което съжителстваме заедно повече от 10 000 години. В България се срещат 5 вида врабчета. Най-разпространеното и най-добре познатото в нашето ежедневие е домашното врабче. По селата и сред природата се срещат полското врабче, скалното врабче, испанското врабче и италианското, за което все още не е знае със сигурност, дали е подвид или хибрид между домашното и испанското. Системен мониторинг на домашното врабче за последните 10 години, показва, че то силно намалява и в последните години виждаме с 50% по-малко, отколкото е имало през 2005 г. Сред основните заплахи за вида са премахването на храстите, ползването на пестициди в селското стопанство, разораването на затревените площи и шума в градовете.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!