18 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Днес е Сирни заговезни. Ден за прошка

postni hrani
[dropcap]В[/dropcap] православната традиция днес, седем седмици преди празника Възкресение Христово и ден преди началото на Великия пост, е Неделя на Всеопрощението.

Църковните текстове, които се четат по време на богослуженията, призовават християните да простят и да поискат прошка.

Денят е известен и като Сиропустна неделя и Сирни заговезни и е богат с различни обреди и обичаи.

прошка
Снимка: БНР, архив

Традицията изисква всеки да поиска прошка от хората около себе си – близки и познати, за огорченията и обидите, които волно или неволно им е причинил, както и сам да потърси в себе си сили да прости на тези, които са го наранили.

През деня по-младите обикалят по-възрастните си роднини и приятели, целуват им ръка и искат прошка за стореното през изминалата година. Според обичая молещият се обръща с думите „Прощавай“ , а отговорът гласи: „Просто да ти е, Господ да прощава“.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!