24 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Днес е празникът на студентите в България

Днес е празникът на студентите в България. Заради затворените като антиковид мярка заведения, барове, дискотеки и други обекти за развлечения, тазгодишният 8 декември се очаква да протече нетрадиционно.

В България студентският празник възниква през 1902 г. като патронен празник на Софийския университет. Първоначално е бил отбелязван на 25 ноември, денят на Св. Климент Охридски. В края на март 1916 г. българската администрация преминава към Грегорианския календар. Тъй като Българската православна църква продължава да използва Юлиянския календар до 1968 г., датата на празника се измества с 13 дни напред и се чества на 8 декември.

Празнуването е отменено след 1944 г. и е заменено с датата 17 ноември, когато е Международният ден на студентите.

През 1962 г. празнуването на студентския празник на 8 декември е възстановено.

 

Източник: / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!