29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков10:59, 12 март 20201min

Димитър Димитров е баскетболист на годината, Таня Гатева с награда за най-добър треньор

00832320

снимка : Sportal Media Group

Познати имена и нови лауреати – това определи тазгодишната анкета, с която бяха определени най-добрите баскетболисти в България за 2019 година. В допитването се включиха журналисти, треньори на мъже и жени, както и капитаните на отборите в „А“ група, мъже и жени и Националната баскетболна лига.

За поредна година за „Най-добри баскетболист и баскетболистка, играещи в чужбина“ бяха избрани съответно Александър Везенков и Борислава Христова. Крилото на гръцкия Олимпиакос събра 88 процента от гласовете в категорията. Вотове за престижното отличие получиха и Павел Маринов и Дий Бост. След невероятния си последен сезон и камара подобрени рекорди за Вашингтон Стейт в NCAA, Христова бе предпочетена в почти пълно единодушие в анкетните карти. Единственото друго име, което се появи в тази категория, бе на Ива Костова от френския Атлантик Пеи Рошле.

Далеч по-оспорвано бе гласуването в категориите Най-добър баскетболист и баскетболистка, играещи в България. С минимален превес приза при мъжете спечели капитанът на Балкан Димитър Димитров, който изпревари със съвсем малко в гласуването бившия си съотборник Венцислав Петков (Левски Лукойл) и получи 25 процента от гласовете. Гласове получиха още Чавдар Костов (Левски Лукойл), Димитър Маринчешки (Спартак Плевен), Христо Захариев (Левски Лукойл), Йордан Бозов (Рилски спортист), Златин Георгиев (Рилски спортист), Крис Минков (Балкан), Павлин Иванов (Берое).

Оспорвано бе гласуването и за „Най-добра баскетболистка в България“. За втора поредна година приза ще получи Христина Иванова от Монтана 2003, която получи 29 процента от гласовете и с малко изпревари капитана на националния отбор Димана Макариева. И в тази категория конкуренцията бе сериозна, като гласувалите дадоха вот и за Гергана Иванова (Берое), Радостина Димитрова (Монтана 2003), Дебора Филипова (Локомотив Стара Загора), Теодора Динева (Берое), Виолина Кочева (Берое), Жаклин Златанова (Берое) и Виктория Стойчева (Монтана 2003).

Сериозно присъствие на млади таланти бе отчетено в анкетите и за „Най-добри млади баскетболист и баскетболистка“. В конкуренцията на Борислав Младенов, Ивайло Тонев, Иван Алипиев, Лъчезар Димитров, Емил Стоилов, Константин Костадинов, Мартин Йорданов и Никола Станчев, призът отива за капитана на младежкия национален отбор Цветомир Чернокожев. Това е ново признание за центъра на А1 Академик София, който миналата година бе отличен за „Изгряваща звезда“ от БФБаскетбол.

2019 година бе най-успешната в досегашната кариера на Карина Константинова. Плеймейкърът на Берое попадна в Идеалния отбор на Eвропейското първенство за жени до 20-годишна възраст, дивизия „В“ в Косово, спечелено от българския национален отбор. Тя бе с роля и в спечелването на Адриатическата лига с Берое миналия сезон. С изявите си родената в Ботевград баскетболистка заслужи и приза за „Най-добра млада баскетболистка в България“ (родена до 31.12.1999 г.). За признанието гласове получиха още съотборничките й в националния отбор Гергана Иванова, Деница Петрова, Ивана Николова и Янина Тодорова, както и по-младите Илияна Георгиева и Яна Карамфилова.

Оспорвано бе и гласуването за „Треньор номер 1“ на България. Титлите от европейското първенство за жени до 20-годишна възраст, дивизия „В“ в Косово и в Адриатическата лига наклониха везните в полза на Татяна Гатева. Тя получи 46 процента от всички гласове и ще стане първата жена-треньор, спечелила този приз. В гласуването наставничката на Берое изпревари трикратния носител на наградата Любомир Минчев. Гласове получиха и Константин Папазов, бившият наставник на Балкан Небойша Видич, Стефан Михайлов, Галин Стоянов и Георги Давидов.

Церемонията по награждаване на най-добрите баскетболисти у нас за 2019 година е поредното публично масово събитие, което бе отменено заради новия коронавирус. От БФБаскетбол обявиха, че мероприятието, планирано за 12 март, няма да се състои, след като в сряда от Министерски съвет призоваха към отмяна на всички масови събития. Всички лауреати на призовете ще получат своите награди в удобен следващ момент.

Източник : / https://www.sportal.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!