28 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Джонсън обяви „пътна карта“ за излизане от локдауна

boris dzhonsun
[dropcap]Б[/dropcap]ританският премиер Борис Джонсън обяви в Камарата на общините обещаната от него „пътна карта“ за излизане от втория тежък локдаун, наложен в началото на декември заради Covid-19. Въпреки масовата имунизация във Великобритания облекчаването на ограниченията ще е предпазливо и постепенно и ще става на четири фази с надежди към края на юни страната да започне да се завръща към нормален начин на живот.

Отговаряйки на въпроси на специална пресконференция, той обаче не можа да изключи напълно вероятността от трети локдаун и вероятността за издаване на имунизационни паспорти.

Британският премиер имаше дълъг ден, който прекара повече от три часа в парламента да разяснява „пътната карта“, а след това даде и изчерпателна пресконференция.

Борис Джонсън уточни още в началото, че датите, които ще спомене, са само ориентировъчни, защото не датите са важни, а данните за това дали са изпълнени четирите условия за вдигане на локдауна, които са:
1. Масовото ваксиниране да продължава да върви по план.

2. Доказателства, че ваксините значително намаляват броя на починалите с Covid-19 или нуждаещите се от лечение в болница.

3. Нивата на заразявания да не предизвикват претоварване на болниците.

4. Новите щамове на вируса да не променят фундаментално риска от вдигане на ограниченията.

Мерките ще бъдат облекчавани в четири фази.

Първата фаза започва с отварянето на училищата на 8 март, включващо всички активности на открито в извънучебно време. Двама души от различни домакинства ще могат да се срещат на открито.

От 29 март ще бъде позволено събирането на открито до 6 души или две домакинства. Могат да бъдат упражнявани редица спортове като тенис, голф, футбол.

Началото на втората фаза е 12 април, когато отварят „второстепенните“ магазини, фризьорските салони, градините на пъбовете, зоопарковете, библиотеки, музеи, басейни и фитнес зали.

Третата фаза с начало 17 май премахва правилото за събиране на до 6 души, хората ще могат да си ходят на гости, пъбовете и ресторантите ще могат да приемат ограничен брой посетители на закрито. До 10 000 могат да бъдат допускани по стадионите.

И последната четвърта фаза от 21 юни предвижда премахване на ограниченията за социални контакти, отваряне на всички останали сектори на икономиката.

„Тази пролет и това лято ще бъдат много по-различни от предишната година“, каза в заключение Борис Джонсън.

Оптимист както винаги Джонсън обаче бе и много внимателен в отговорите си. Той отново заяви, че очакванията са излизането от локдауна да бъде един необратим процес и задаващите се пролет и лято да бъдат сезони на надеждата, но не можа да даде 100 процента гаранция, че няма да има трети локдаун.

Историята показва, че Джонсън често прави щедри обещания, които след това не изпълнява и това тревожи много хора, дори и тези, които го подкрепят.

Преди време премиерът заяви, че издаването на имунизационни паспорти изобщо не е на дневен ред, но на пресконференцията каза, че това е вероятно да стане що се отнася до пътуванията в чужбина, докато за вътрешно ползване това е много по-сложен въпрос. Борис Джонсън все пак уточни, че не всички въпроси са напълно изяснени и тепърва в хода на вдигането на локдауна след внимателни прегледи и анализи ще последва и много по-точна и изчерпателна информация по всички проблеми.

Като цяло оптимизмът на премиера бе туширан от неговите главни съветници по въпросите на медицината и на науката, които бяха редом до него на пресконференцията. Те предупредиха, че въпреки големия успех с масовото ваксиниране смъртността от Covid-19 не може да се прекрати напълно, че вирусът може да бъде край нас още няколко зими и че може да се наложи носене на маски и през следващата зима.

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!