25 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков16:30, 16 октомври 20205min

В Радилово живее пилот, управлявал правителствения самолет ТУ – 154

samolet

Пещера- Радилово. Българските военновъздушни сили отбелязват днес своя професионален празник.

16 октомври е определен за празника на българската авиация, защото на тази дата преди 106 години е извършен първия боен полет.

Оказва се, че в Радилово живее пилот, който е управлявал правителствения самолет ТУ – 154. Пасажери на тази машина са били президентът Георги Първанов, Сергей Станишев и дори днешния министър председател Бойко Борисов.

Георги Спасов Пройчев е роден на 27 април 1947 година в Пещера Завършва средното си образование в Техникум по архитектура и строителство в Пловдив. През 1966г. е приет във ВНВВУ „Георги Бенковски“, завършва със специалност лейтенант инженер летец- пилот през 1970 г. В Българските ВВС лети на самолети Л-29, МиГ 17, МиГ 21 и МиГ 23 БН. Военен пилот I клас. Лети 1 500 часа.

Пройчев е първия българин  летял на свръхзвуков изтребител бомбардировач с изменяема стреловидност през 1976 г. в Киргизия- летище „ Лугавая“.

Георги Пройчев

В празничния ден откривам Георги Пройчев в момент, в който поставя родния трибагреник пред своя дом в пещерското село. Усещам силата на десница, управлявала огромни самолети и виждам усмивка на човек в цветущо здраве и подобаващо за празника настроение.

С усмивка започваме това интервю. И с поздрав към Вас в днешния ден. Как се чувствате ?

Благодаря, Настроението и духът ми са на ниво. Преди два дни отпразнувахме 50-годишен юбилей от завършване на военното училище с моя набор. Здрав съм, имам сили и гледам устремено напред. Това е достатъчно за да съм в прекрасно настроение и днес.

Да се върнем във времето. Кажете кое ви накара да станете летец ? Славата, почестите, парите …?

По време на обучението си в града на тепетата имах възможността да присъствам на военен въздушен парад на Асеновградско шосе. Останах запленен от демонстрациите на военните самолети и парашутистите. Записах се в аероклуба за да се обучавам. Започнах като  безмоторен летец и после дойде военното училище.

Георги Пройчев

Човеците се чувстват добре на земята стъпили на нозете си. Какво е усещането високо в небето управлявайки тези мощни самолети ?

В небето се чувствам най- добре. Зад гърба си имам 25 хиляди полета. Приземявал съм самолетите без аварийни ситуации. Да си пилот е все едно да си хирург- така ще ме разберете по- добре. Нужно е да притежаваш отлично здраве, съобразителност, хладнокръвие, бързина, кондиция, за да вземаш правилни решения на мига.

Бил сте пилот във военната и гражданската авиации. Къде се чувствахте по- добре ? Има ли разлика ?

Винаги съм си давал сметка за отговорността, която нося. Това е определящото в нашата професия. Ако военната авиация е игра на футбол, то гражданската е една игра на шах. Далеч си от родната страна, от езика си. Длъжен си да се съобразяваш с тези фактори. От твоите решения зависи животът на пътниците, които ти се доверяват. Често техния брой е надвишавал 200. Мислиш единствено за хората, ставаш едно цяло със самолета.

В гражданската авиация Георги Пройчев  лети на самолети Як-40, Ту-134, Ил-76, Боинг-707. Упражнява професията си до 2007 година. Пролетява общо 14 500 часа.

Как започва един полет? И как завършва ?

Започва дни преди да се качиш в самолета. Трябва да се подготвиш психически преди всичко. Иде ред на информацията, с която трябва да се запознаеш, после са документите, характерни преди всеки полет. Това е част от предполетната подготовка на един пилот. Кацането е както се казва следващото „издание“. То е в друго време, друга атмосферна обстановка на друго място е дори. То е най-отговорното. Тогава завършваш мисията.

Какъв е този вечен стремеж на човечеството да лети, да бъде високо ? Знаем легендата за Икар. Май все се приземяваме … Или следва продължение ?

Продължението си ти. Това е. Имал си мечта да си във висините, следвал си я. Постигнал си целта си. Останалото е в безкрая. Но, в тази секунда, минута, час… трябва да си самия ти. Да пазиш самообладание, да не се паникьосваш. Да бъдеш свръх важни условия, за да не паднеш като гръцкия герой.

Сварих ви да поставяте българското знаме тук на земята. Можем ли да кажем, че вече сте се приземил ?

Категорично не. Човек винаги ще лети. И аз продължавам да го правя. Написал съм стихотворение в което се казва, че продължавам да летя онлайн. Продължаваме да следваме своя ход. Продължаваме…. Тук.

В Радилово, където правя музейна сбирка посветена на авиацията. В нея ще представя костюми на пилотите, измервателни уреди и прецизна техника от летателна техника. Надявам се да успея с това начинание и да срещна разбиране от страна на съмишленици и бивши колеги. После ще се радвам експозицията да даде криле на млади момчета, за да полетят напред в своя път !

Заедно със свои колеги Георги Пройчев от Радилово е намерил място в книгата „Поети, родени да летят“. Антологията включва стихове на 12 военни летци-пилоти.

Идеята за сборника е на полковника от запаса Светлозар Асенов – председател на пловдивския клон на Астронавтическото дружество. Изданието е луксозно, редактор е подполковникът от запаса Валентин Минев, художник е Александър Гьошев, а илюстрациите са на Нина Банкова и Васко Василев.

Стиховете са на подполковник Бойко Методиев, капитан Веселин Мичев, полковник Владимир Пампоров, майор Георги Пройчев, капитан Любомир Димитров, майор Михаил Зиновиев, подполковник Рангел Тасков, майор Руси Русев, полковник Светослав Димитров, подполковник Стоян Бобев, полковник Стоян Янакиев и подполковник Христо Ганеков.

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!