25 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков17:44, 29 октомври 20203min

В Пещера : Отвориха Послание оставено в специална капсула от ръководството на бившия АПК

pametna plocha_6

Пещера. Послание оставено в специална капсула от ръководството на бившия Аграрно промишлен комплекс /АПК/, адресирано до днешното поколение отвориха кметът на общината Йордан Младенов и д-р Николай Пенев- шеф на местния парламент.

Присъстваха общински съветници, бивши служители на АПК, земеделски производители и животновъди.Плочата се отваря  според изричното желание на тогавашния председател на основната за времето структурна единица в Пещера Петър Аврамов. 

В далечната 1984 година стопанските ръководители вградили на входа сградата в центъра на Пещера Паметен адрес към селскостопанските работници на 2020 г.

Историята :

На 4 август 1970 г. с Решение на бившия Окръжен Комитет на Българската Комунистическа Партия / БКП/ и Окръжен Народен Съвет /ОНС/- Пазарджик се образува АПК „Родопска яка“ със седалище в Пещера. В АПК влизат Трудово Кооперативно Земеделски Стопанства /ТКЗС/ в града, Радилово, К. Димитриево, Брацигово, Розово, Козарско, Исперихово, Бяга, Жребичко, Варвара, Звъничево и Црънча. Територията му обхваща два града и 19 села. Общата площ, която се обработва е 184 350 декара. Заети в АПК били 9 500 души. Основното произвадство е тютюн и овошки. Комплексът разполагал с 124 автомобила, 308 трактора, 57 комбайна и 1 вертолет.

През 1983 година започва изграждането на сградата на АПК, в която е настанена администрацията. Обособена е столова за хранене. Сградата е открита на 7 септември 1984 година. В деня на откриването е вграден и Паметен адрес.

Младенов благодари на присъстващите за тяхното присъствие и подчерта, че „по този начин изпълняваме желанието на тогавашните ръководители и специалисти в АПК „. Д-р Пенев пожела „и ние, техните съвременници да намерим повод и място да завещаем на идното поколение нашите постижения днес“

Оригиналън на този паметен адрес, заедно с капсулата ще бъдат съхранени в Общински исторически музей, а копие от него ще се пази и ще допълни краеведската дейност и колекция на читалищната библиотека в Пещера. .


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!