16 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

В Пазарджик започва фестивалът „Зимни музикални вечери“

zimni muzikalni vecheri pazardzhik

 

[dropcap]П[/dropcap]азарджик. 46-ият Международен фестивал „Зимни музикални вечери – Проф. Иван Спасов“ – Пазарджик започва от днес с концерт в зала „Маестро Георги Атанасов”.

Откриването по традиция е с творба от Панчо Владигеров, но не с неговата „Рапсодия Вардар“, а поради ковид мерките с друга творба на Владидгеров – Сарабанда из „Класично и романтично“. Диригент на Симфоничния оркестър в Пазарджик е Григор Паликаров , а солист Зорница Иларионова – цигулка. В програмата са включени творби и от Менделсон и Бетовен.

Във втората фестивална вечер също в традиционния  камерен концерт са включени  песни от основателя на фестивала проф. Иван Спасов, в изпълнение на Ева Перчемлиева-Тъканова сопран и Галина Апостолова – пиано. Третият концерт е под надслова „Духът на романтизма“ с рецитал на Росен Идеалов – кларинет и Надежда Цанова – пиано.

Фестивалът ще завърши с концерт под диригентската палка на маестро Найден Тодоров и с участието на Атанас Кръстев виолончело, с творби от Моцарт, Чайковски и Бетовен.

В съпътстващата програма във фестивалните дни всеки ден преди концертите ще се излъчва филмът „Петолиние на паметта“, посветен на Панчо Владигеров. Изложбата „Живописни моменти“ представя творби на Петя Стойнова.

Поради наложените от Ковид 19 ограничения, тази година отпаднаха  международните участници във фестивала, а публиката ще заеме 30 процента от местата в залата.

Интересът е голям, в Пазарджик успяхме да запазим духа на фестивала и да възпитаме публика с вкус към симфоничната музика, каза в интервю за Радио Пловдив Диляна Матакиева нач.отдел Култура и образование в община Пазарджик, която организира феста.

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!