29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

В болни дни лекували пещерци с нишадър, търчин, кешниш, тузуфур, докма руху или кисик оту

peshtera sahata

[dropcap]П[/dropcap]ещера. Освен ковид инфекцията, простудните заболявания и настинките в града са със завишение. Констатацията е на медиците, които първи констатират здравословния статус на пещерци. Самолечението е опасно и често води до усложнения, предупреждават лекарите. Най- често за справяне с пролетната простуда се използват съвременни лекарства, като често се прибягва до антибиотици.

Знаете ли, че през 1886 година в Пещера простудата и възпалени сливици са лекувани съвсем безобидно и просто ?

Идва бабата, натопи пръста си в нишадър / амониев хлорид/, слага в устата на болния царевичен кочан, за да не захапе пръста й, притиска болната сливица силно, за да се освободи от налепа гной. На тази манипулация пещерци казвали „вдигане гърло“, пише Анастас Пунев.

При простудни заболявания се използвал хардал /синап/. Счукан ситно, смесен с брашно и вода, може и ракия. Получената смес нанесена на парче вълнен плат се слага на гърба на болния. Простудата изчезвала яко дим за часове.

Прилагала се мазилка с газ, потапяне на краката в гореща вода разтворена с шепа морска сол, често на гърдите на болния слагали непрана вълна, натопена в силна ракия- първак, или се пиело горещо вино със захар, малко счукан черен пипер и канела.

Странните лякове / лекарства / започват със ефективно средство за пиянство : До навес в платно се слагали конски фъшкии и капките от отделената течност се давали на дамлосания мъж. За лечение на туберколоза се препоръчвало болния да спи в кошара при овцете, да пие само прясно мляко и да яде мед и масло.

Народната медицина в Пещера по това време е господствала напълно, допълва авторът на „Енциклопедичен речник Пещера“. Б.р. /  Очаква се издаването на История на град Пещера от праисторията до наши дни /. 

Лечението на болните се извършвало с билки, мазила, съгревателни и водни процедури. Във всички бакалници в града се продавали редица лекарствени средства. Нишадър, лимонтузу, търчин / канела/, карамфил, анасон, кешниш / колеандър /,селемекия, джинджифил, бабина душица /ориган/, гюверджиле /силитра /, мускат / тузуфур /, , синапово масло, чамсакъз, синапово семе / хардал /, индийско орехче / индустан джевизи /, терпентин, хининови кори, тюкюрт / сяра /, докма руху / етерин спирт /, кисик оту / жълт кантарион/, небет шикер и др.

С тайните отвари най- добре се справяли многобройни, врачки, баячки и гледачки.

С тази дейност те баели за всичко : Страх, предпазване от уроки, за премахване на любовна мъка или магия, за мерак и ищах, заболест или смърт на душмани, за лечение на тежка и упорита болест.

Имало баячки и врачки от махленско, общоградско и околийско значение. Някои от тях били официално регистрирани в Общината, съгласно съществуваща тогава наредба.

 

 

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!