29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков10:08, 22 януари 20201min

В Библиотеката ще отбележат 100 годишнината от гибелта на Михаил Такев

mihail takev

Пещера. Исторически музей-Пещера и Библиотеката при НЧ „Развитие-1873″, канят жителите и гостите на града на 24.01.2020 г. (петък) от 10:30 часа в Библиотеката на отбелязване на 100 годишнината от гибелта на Михаил Такев – виден обществен държавник и политик от Пещера. Михаил Такев е забележителен български политик, адвокат и държавник. Такев има солидна журналистическа биография. Първоначално започва сам издаването на в.“Лъча“, излизат няколко броя, но заради видимо малкия интерес, заедно с редакторите на в. „Правдина“- Велчев и Р. Косев, решават да се обединят и започват издаването на нов вестник- „Прогресъ“. Пламенен оратор, Такев има публикации и в известните за времето си вестници „Пряпорецъ“, „Знаме“ и „Гласъ“. Като министър от кабинета Малинов, той присъства на откриването на IX-то Народно събрание след обявяване на Независимостта и е един от малкото, които пишат и публикуват „Реч в отговор на тронното слово“ на Фердинанд I. Михаил Такев е изключително близък съратник и приятел на Петко Каравелов- политикът, считан за един от най-честните и родолюбиви български държавници. Такев членува в Либералната партия, чийто председател е Каравелов, но през 1896г. се присъединява към Демократическата партия, която Петко Каравелов основава като „непримиримо крило“ на либералите. Заедно с Андрей Ляпчев, Алеко Константинов и Александър Гергинов, той е един от най-големите й привърженици, а в последствие и един от нейните лидери. Остава верен на принципите и политиката на своя приятел Петко Каравелов до самата му смърт през 1903г.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!