20 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков6:15, 12 октомври 20201min

Виолетка Георгиева Игнатова – човешкото лице на географията

violeta ignatova_1

Пещера. В новото издание на играта , наречено „Педагогика“ се отдава почит на пещерските учители в качеството им на будители за просвещение. Днес https://e-peshtera.com представя личността на пореден пещерски будител и общественик :

… Тая Малая Болгария се определява: к восток – Черно море; к пладнеца – от Балкана; к запад – от Сербия; к север – от Дунава. Тя има воздох благоразтворен, клима весма здрава и изрядна; земля преизобилна и плодоносна. Украшава се от разновиднии гори, планини, радостотворни равни полета – има же и добропреизобилство от всякакви сеитби, скотопитателства, вита свила (коприна), животни, различни дивеци и разни овощии и произходи. Има и многоразни реки, но по-велики са: Камчията, и изтича ся в Черно море, под Варна, Етрата, ся изтича в Дунава, под Свищов…”

Неофит Бозвели

Виолетка Георгиева Игнатова е родена на г. в Пещера. 01 март 1932г. Завършва средното си образование през 1950г. и записва висше образование, специалност „География“ в СУ. Като учител по география Виолета Игнатова получава солидна подготовка по планиране, организация и провеждане на процес на обучение във всички видове училища, осигуряващи средно образование в България.

Започва работа по специалността си в Пещерската смесена гимназия „Св. Климент Охридски“, като освен с изключителния си професионализъм, учителката завладява своите възпитаници със своята човещина и отзивчивост, и заслужено спечелва тяхната любов. Заради своите добри работни показатели Виолетка Игнатова става зам.-директор на Пещерската смесена гимназия. През 1979г. е назначена за директор на училището. Периодът на нейното управление съвпада с едно значимо за община Пещера събитие.

През учебната 1978/1979г. към Средно Политехническо училище „Св. Климент Охридски“ се влива Начално училище „Алеко Константинов“-Пещера. Така училището се преименува от СПУ на Единно Средно Политехническо Училище /ЕСПУ/, съгласно разпореждане на Министерство на Народната Просвета.

Виолетка Игнатова

На 1 ноември 1979г. ЕСПУ „Св. Климент Охридски“ се пренася в новата сграда на 28-то Класно училище. Откриването му става на общоградско тържество на 5 септември 1979г., период в който Виолета Игнатова е назначена за директор. Тя ръководи училището от 1979 до 1989г. – период, в който броя на учителите и учениците нараства почти двойно.

Игнатова се справя блестящо с предизвикателствата и освен това успява да наложи и движение за повишаване на квалификацията и придобиване на клас-квалификация на учителския персонал. Квалификацията на кадрите се е осъществявал чрез различни форми – лични и колективни – участие в курсове, школи, практикуми, научно-практически конференции, семинари, участие с доклади във вътрешно – училищни, общински, окръжни и национални педагогически четения, на които честа изява е имала и самата Игнатова.

При всички случаи участието на учителката Игнатова в училищното и образователно дело на Пещера е изключително осезаемо и оставя ярка следа в спомените на нейните възпитаници и съвременници. Земният път на Виолета Игнатова приключва на 16 май 2006 г., но тя винаги ще живее в спомените на тези, които я обичаха и ценяха.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!