18 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков16:16, 16 юли 20201min

ВАП възлага на министъра на земеделието, храните и горите да провери дали в страната се внасят и използват неразрешени препарати за растителна защита

pruskane ovoshki

Върховна административна прокуратура възлага на министъра на земеделието, храните и горите да провери дали в страната се внасят, продават и използват неразрешени препарати за растителна защита.

Във ВАП е образувана преписка по информация в медиите, в която се съдържат данни, за това че земеделски производители използват неразрешени препарати за растителна защита.

Поради изложеното и на основание чл.145, ал.1, т.З, ал.2, пр.1 и ал.З от Закона за съдебната власт (ЗСВ), ВАП назначава спешна проверка, която трябва да установи осъществява ли се внос, пускане на пазара или употреба на неразрешени или негодни продукти за растителна защита, както и на продукти за растителна защита от лица, които не притежават разрешение за пускане на пазара и употреба. Спазват ли се забраните по чл. 101, чл. 107 от  Закона за защита на растенията (ЗЗР). Обхвата на проверката трябва да установи земеделските производители използват ли препарати за растителна защита, които не са разрешени или съдържат такива съставки.

Резултатите от проверката следва да се обобщят в доклад. В случай, се разкрият и други обстоятелства от значение за правилното изясняване на поставените въпроси, същите да следва да бъдат описани в обобщаващия акт.

В него трябва да бъдат вписани още направените констатации, разкритите случаи на неспазване на приложимите правила, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях и за санкциониране на виновните лица, вкл. постановени административни актове, съставени актове за установяване на административни нарушения, издадени наказателни постановления и заповеди за налагане на принудителни административни мерки.

Докладът от проверката следва да бъде представен на ВАП в най-кратък срок.

Източник : / http://www.prb.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!