20 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков7:22, 28 юли 20201min

Болничен параклис отбеляза храмов празник

20200727_094838

Пазарджик. Денят на своя небесен покровител- свети великомъченик и целител свети Панталеймон, отбеляза едноименният параклис, намиращ се в двора на МБАЛ-Пазарджик . По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Преосвещеният епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия отслужи архиерейска света литургия в съслужение с отец Спас Дичев.

В края на службата епископ Яков прочете коленопреклонна молитва към свети Пантелеймон, за да измоли неговото застъпничество за здраве, не само телесно, но и душевно на всички лекари, сестри, санитари и служители на лечебното заведение, както и за болните, които страдат. Отец Яков обърна специално внимание на изпитанието, пред което сме изправени, свързано с новия коронавирус.“ Живеем в трудни дни, когато трябва всеки да удържи това изпитание и да можем да бъдем победители докрай.Нашето оръжие е Кръстът Христов. Това е било и оръжието на свети Панталеймон, който чрез кръстния знак е лекувал.И тази битка на изпитание ще бъде спечелена от всички, които носят Христос в сърцето си. Дерзайте, не се отчайвайте! Нека да е честит и благословен днешният празник!“, заяви в словото си Константинският епископ Яков. Той пожела на медицинските служители здраве, благоденствие и душевно спасение.

На 27 юли Българската православна църква чества празникът на Свети Великомъченик Пантелеймон и Светите Седмочисленици – Светите братя Кирил и Методий и петимата им най-известни ученици Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий.
Пантелеймон е великомъченик от Никомедия , страдал за христовата вяра по време на управлението на римския император Максимиан Херкулий. Той е един от Четиринадесетте свети помощници.
Според житието му Пантелеймон живял през 3 век и 4 век, роден като езичник и носел името Пантолеон (от гръцки: „лъв във всичко“). Учил се на медицина при известния за времето си лекар Ефросин и станал придворен лекар. Впоследствие приема християнството и новото си име Пантелеймон („всемилостив“). Отказал да се кланя на езическите богове, заради което бил съсечен по заповед на Максимиан. Вместо кръв от тялото му потекло мляко.

Част от мощите на светията се пазят в руския манастир „Свети Пантелеймон“ в Света гора. Свети Панталеймон се изобразява на иконите с кутия с лекарства – символ на неговите целителски сили.
Заради дейността си приживе се вярва, че Свети Пантелеймон е закрилник на лекарите и акушерките.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!