20 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков8:12, 31 октомври 20201min

Богдана Сиракова : „… Заради вътрешното свещено слово…“

londonsko evangelie_1

Пещера. Библиотеката при НЧ”Развитие-1873” напомня на своите читатели, че във фонда си  има фототипно издание на „Четвероевангелието на цар Иван Александър”, което може да бъде разгледано.

Илюстрован ръкопис на среднобългарски език, преписан през 1355 – 1356 г. от монаха Симеон за цар Иван Александър.

На 3 ноември 2017 г. Четвероевангелието на цар Иван Александър е включено в Международния регистър на ЮНЕСКО „Паметта на света“. През юли 2018 г. е отпечатано първото пълно фототипно издание на четвероевангелието.

Наричано също Лондонско евангелие, това  е един от най-известните и ценни български кирилски ръкописи.

Представлява препис на евангелията на св.ев. Матей, Марко, Лука и Йоан Богослов на 268 пергаментови листа, като в началото на всяко Евангелие е изобразен на съответният евангелист. Текстът е украсен със златни заглавки и е илюстриран от 366 цветни миниатюри.

В началото на сборника на два отделни листа има оригинални миниатюри с историческо значение.

“…Не заради външната красота и ярки цветове злато пресукан лен или заради скъпоценните камъни и диаманти на декора, но заради вътрешното свещено слово…“

Това са думите, с които монахът писмописец Симон е започнал своят послеслов, личното си послание към четеца на тази книга – цар Иван-Александър, за когото е изработен този богато илюстрован ръкопис.

Източник : Богдана Сиракова- гл. библиотекар в читалище „Развитие“

 

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!