23 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Безплатна програма или клинична пътека за тежко преболедувалите коронавирус стартира на 8 февруари

bolnica

[dropcap]С[/dropcap]офия. Специална клинична пътека или Национална програма за пациенти с усложнения, преболедували коронавирус, стартира у нас от 8 февруари. Програмата започва от Александровска болница. Новината съобщи здравният министър Костадин Ангелов.

Кой от двата варианта ще се избере ще се реши утре на среща между Министерство на здравеопазването и НЗОК.

Програмата се разработва от два месеца и ще се осъществява съвместно с Национален комплекс „Специализирани болници по рехабилитация“, уточни здравният министър. Така пациентите, които имат нужда от възстановяване след прекаран коронавирус и които са получили усложнения, ще имат възможност да се възстановят в болниците по рехабилитации след епикриза от лечебното заведение, в което са лекувани или направление от личен лекар. Те ще трябва да преминат през преглед, който ще е безплатен, пред специалисти на Александровска болница. След консултацията с лекар нуждаещият се ще се препраща за долечение, като то ще е също безплатно за абсолютно всички здравноосигурени и деца.

Директорът на комплекса по рехабилитация Плумелина Мичева обясни, че програмата ще е 10-дневна, като все още се търси финансиране, но финансови разчети сочат, че за 1 ден за рехабилитация на пациент, възстановяващ се от коронавирус, ще са нужни 85 лв., което е 850 лв. за 10 дни.

Плумелина Мичева обясни още, че не се очаква да има ограничения, тъй като рехабилитационните болници разполагат с 2067 легла на територията на всички 15 бази.

Който желае да премине през рехабилитация, може да се обади на тел. 02/9230467 от 8.30 до 16.30 ч.

Директорът на Александровска болница проф. Борис Богов пък добави, че не по-малко от 30% от пациентите, прекарали вируса, имат тежки усложнения. Сред тях кардио, неврологични, на дихателната система, перикардид, тромбози, инфекция или хронична бъбречна болест.

 

 

Източник : / https://news.bg

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!