19 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Астрономическата обсерватория Рожен става на 40 г.

observatorya rozhen
[dropcap]Н[/dropcap]ационалната астрономическа обсерватория Рожен навършва 40 години от създаването си. В момента обаче не се приемат посетители заради пандемията, а празненствата се отлагат.

„Ще отпразнуваме през септември или октомври, когато се надяваме, че тази пандемична ситуация ще отшуми до някаква степен. В момента си го честитим през виртуални пространства“, коментира в ефира на bTV доц. Никола Петров, директор на обсерваторията.

Според него през годините учените са имали много тежки моменти.

„Благодарение на медиите и давайки гласност на проблема, като че ли има едно по-добро развитие в правилна посока“, обясни доц. Петров.

Директорът на обкерваторията изрази надеждата си да бъдат осигурени нови инструменти и по-съвременни наблюдателни уреди. В това число се включва и радиотелескоп, който позволява изследването на нови области.

„През последните години участваме в намирането и установяването на параметри на екзопланети, малки студени звезди т.нар. „кафяви джуджета“, както и еволюция на двойни звезди“, разказа още доц. Петров.

Източник: https://www.dnes.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!