19 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков12:13, 25 февруари 20201min

Ангел Желязков: В момента хората чуват повече своите притеснения, вместо фактите

24Ангел Желязков1

Пещера. Интервю с Ангел Желязков, изпълнителен директор на Биовет АД.

Г-н Желязков, изграждането на Депото предизвика голям обществен интерес и противоречиви мнения. На какъв етап от реализирането на инвестиционното намерение сте в момента?

В началото сме на оценка на въздействието върху околната среда, по искане на РИОСВ – Пазарджик. В проценти сме извървели около 20-25 %. До приключване на процедурата ни трябват още поне 7-8 месеца.

 Защо общественият интерес е голям?

Защото хората имат притеснения за чистотата на въздуха и водите. Те не знаят какво е това съоръжение, най-вероятно не са виждали подобно и естествено се тревожат. Разбираемо е, проектът, който носи името „Депо за опасни отпадъци“, да буди притеснения. За нас също е ясно, че много компании в България не действат законосъобразно и доверието в бизнеса е ниско. Ние обаче сме от много години в региона. И разбирайки тези притеснения, сами предложихме на Общинския съвет, на г-н Младенов- кмет на община Пещера и д-р Пенев- председател на ОбС, да организираме предварителни обществени обсъждания с хората, заинтересовани от проекта. Ще поканим и експерти, които също да изкажат своето мнение, какво представлява това депо, при какви изисквания се изгражда и как ще бъде експлоатирано.

Първото обсъждане ще бъде на 4 март, от 17.15 ч., в читалище „Развитие“. Ако интересът е голям и всички въпроси не могат да бъдат зададени или да им бъде отговорено, ще организираме още няколко последователни срещи. Обръщам ви внимание, че според законовите изисквания процедурата е след няколко месеца, но ние не искаме да оставим притеснения у хората дотогава, като не отговаряме на въпросите им.

Споменахте, че проект с такова име не звучи привлекателно. За какво става въпрос в същност?

За място, където ще депонираме крайния продукт от изгаряне на отпадъци. Този продукт представлява пепел. Ако трябва да го опиша, депото се намира извън града и ще е разположено на собствен терен  с площ 55 декара. Представлява плитък изкоп – наречен котлован с дълбочина метър и половина. Неговите размери са съпоставими с 11 футболни игрища например. Този котлован ще бъде изолиран със специална непропусклива мембрана и в него ще се полага предварително опакованата пепел.  Проектирано е да бъде едно съвременно съоръжение отговарящо на европейската нормативна уредба. В същото време, за Пещера ще бъде предимство да има подобен пример, защото с новите политики на Европейския съюз за Кръгова икономика, не повече от десет на сто от битовия отпадък трябва да се депонира. В България, в момента се депонират 60%. Затова подобни инсталации ни позволяват да постигнем целите си и по някакъв начин, Пещера е стъпка напред пред останалите. Наясно съм, че кризата с отпадъците тревожи хората, но това, че едни хора нарушават закона, не означава, че ние го правим. Готов съм да дам достъп на гражданите за контрол на тази дейност – заедно ще измислим как да стане.

Какво ви притеснява в тази реакция?

Притеснява ме загубата на полезна обществена енергия. Решението, дали ще бъде прието или няма да бъде прието това инвестиционно намерение, е от компетенциите на държавните органи и държавната власт, в лицето на РИОСВ, Басейнова дирекция, РЗИ – Пазарджик. Това са институциите, които могат да дадат реална оценка, съгласно Закона за управление на отпадъците и Закона за опазване на околната среда. Те ще решат дали нашият проект, нашето намерение, нашият доклад по ОВОС, отговарят на европейските и българските нормативни уредби, и закони. Инвестиционното ни намерение не е от компетенциите на общинската власт. Затова смятаме, че ако гражданите изразят притесненията си с уважение към нас и доверие в институциите, ще могат реално да чуят фактите. В момента смятам, че чуват повече собствените си притеснения, а ние можем да отворим всеки документ, да отговорим на всеки въпрос.

Искам да кажа, че нашата дейност винаги е била публична и съобразена със закона. Може би няма нужда да представям Биовет на хората в града, но за мен е важно да припомня, че при нас работят повече от 900 души от Пещера.  Голяма част от живеещите в града, техните близки и семейства, са свързани с Биовет. Всеки,  който ни подкрепя е за това предприятието да се развива. Само по такъв начин ние можем да бъдем конкурентоспособни. Вероятно повечето хора знаят, че участваме пълноценно в живота на града и оказваме подкрепа в развитието му. Задайте си въпроса – какъв е нашият интерес да навредим на качеството на живот в града? Никакъв. Как ще продължим да работим, ако попречим на основни фактори за благоденствие на региона? Нима ще можем да разчитаме самите ние на здрави и доволни хора?

Накратко за процедурата:

–         Стартира в края на миналата година с инвестиционно предложение.

–         Съгласно законовите изисквания уведомихме местната общественост и РИОСВ – Пазарджик за намерението ни за стартиране на процедурата.

–         Изготвено е задание по ОВОС (оценка по Закона за околната среда и оценката трябва да бъде върху въздействието върху околната среда) по искане на екоинспекцията в Пазарджик.

–         Заданието е внесено в РИОСВ – Пазарджик, Басейнова дирекция- Пловдив, РЗИ – Пазарджик и община Пещера. От тези институции получихме становище, какво трябва да съдържа доклада.

–         Вече изготвяме самия доклад. Когато той бъде готов ще бъде прегледан от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и ще получим оценка  за него.

–         Веднага след това ще го представим за обществено обсъждане. Докладът ще бъде публикуван и достъпен за всички заинтересовани страни. Ще има един месец той да бъде прегледан, след което предстои официално обществено обсъждане. На тази база ще се  вземат предвид всички забележки, които са се получили по време на обсъждането – без значение писмени или устни, и ще се представи на експертен съвет. След него, ако всички забележки са отстранени и ще се имат предвид от инвеститора, експертният съвет гласува за одобрение на доклада по ОВОС. Едва след това инвеститорът, в случая „Грийнбърн“, има право да внесе проектите за изграждане на това депо в община Пещера и да получи разрешение за строеж.

 

Снимка: В-к „Капитал“, Юлия Лазарова

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!