неделя , 19 септември 2021
Най - четени новини
Утре в Гърция е Τσικνοπέμπτη – четвъртък, преди началото на Великите пости

Утре в Гърция е Τσικνοπέμπτη – четвъртък, преди началото на Великите пости

Утре 20 февруари в Гърция и Кипър е Цикнопемти / Τσικνοπέμπτη/гръцкият традиционен празник. Той се празнува всяка година в предпоследния четвъртък преди началото на Великите пости. Самото име на празника подсказва, че той е свързан с пиршества и най-вече консумация на печено на скара месо. Вечерта ресторантите, които се славят със доброто си месно меню, таверните, а и скарите в дворовете и балконите ще задимят още от рано.

Въпреки че не е почивен, денят определено носи празнична атмосфера. Месарите от покрития пазар „Варвакиос агора” в центъра на Атина вече започнаха да пекат и черпят жителите и посетителите на гръцката столица. Както обяви техният председател Клеантис Циронис, месарите са предоставили 1,5 тона месо, а общината в Атина е подсигурила почерпката с вино.

Няколко любопитни факти във връзка с празника, който според Wikipedia съществува също и в други страни – Полша и Германия, където се нарича Дебел или Тлъст четвъртък.

– Смята се, че за празнуването му е избран четвъртият ден от седмицата, тъй като сряда и петък традиционно са постни дни за източноправославните християни.

– Името на празника е свързано с думата „цикна”, която означава миризма на прегоряло печено месо и „пемти” – четвъртък.

– Денят поставя началото на карнавалната десетдневка, която завършва в неделя преди Великия пост.

– В целия регион на Пелопонес на този ден са се колели прасета, а от месото им се приготвят различни храни като пихтия, пръжки, луканки, свинска мас и сланина.

– В региона на Серес жителите палят големи огньове, на които пекат месо, а по-смелите скачат в тях.

– В Комотини основните персонажи на празненството са кокошките, които домакините пърлят и подготвят за неделната трапеза на Месни заговезни. Според традицията сгодените двойки си разменят подаръци – храни. Мъжът изпраща на годеницата си кокошка, а тя на него – пълнена кокошка и баклава.

– В Патра съществува традицията „Кулура”, която е свързана със сватбата. Според местната устна традиция Янула – дъщерята на геврекчията смятала, че адмирал Уилсън бил лудо влюбен и искал да се ожени за нея. Затова всяка година на Цикнопемти „тя” се облича в булчински одежди и отива на пристанището да го посрещне в компанията на своите съграждани, които танцуват и се забавляват.

– „Петеголеция” е името на обичая на Цикнопемти на остров Корфу. „Петеголеца” или „петегульо” е местната дума за обичаната от много хора практика да разнасят клюки. Така, на тази вечер на централния площад в град Керкира се провежда една подобна на театрална постановка, в която местните жители се превръщат в „клюкари” и обсъждат комични истории от острова.

– На остров Иос в Егейско море традицията повелява кукерски игри. Жители на острова навличат кожи на животни, закачат звънци на поясите си и обикалят къщите и магазините. На остров Порос пък младежите крадат по един макарон, който след това слагат под възглавниците си, за да сънуват бъдещата си съпруга.

– Подобна е традицията и в региона на Епир, само че там младежите слагат под възглавниците си ленти от традиционното гайтанче, които се късат по време на последното хоро в деня на Месните заговезни.

– Град Науса в Северна Гърция е известен с традициите си в периода преди Великденските пости. Млади мъже се обличат като „еничари” и „булки” и обикалят целия град под звуците на зурни и тъпан.

И понеже където и да се намирате миризмата на печено месо със сигурност ще ви настигне, просто седнете и хапнете. Но преди това се обадете за резервация в любимия си ресторант, защото празни места не се очаква да има.