Monday , 1 March 2021
en
Най - четени новини
Символите на пролетта и плодородието вече са на пл. “България”
Снимка peshtera prim

Символите на пролетта и плодородието вече са на пл. “България”

Пещера. Първите сергии с мартеници вече се разположиха на пл. “България”. От Общината са предвидили отново възможност търговци и производители да изложат своята  стока на маси, разположени както гласят изискванията за опазване на населението от коронавирус. Осигурени са дезинфектанти за присъстващите, осигурена е необходимата дистанция.

Базар на мартениците в Пещера

Тази година едва 20 търговци са заявили участие в традиционната разпродажба на символите на пролетта. Освен пещерци мартенички ще предлагат майстори от Злати трап, села от региона и от пловдивско. Търговците се надяват с всеки изминал ден интересът към усуканите бели и червени конци да расте и купувачите да се увеличават.

Освен традиционните мартеници по сергиите са изложени различни сувенири направени от естествени материали, които привличат погледите на съгражданите ни. Има разнообразие от мартеници – за всеки вкус и всеки джоб. Важното в случая е да се спази традицията, без значение каква е сумата която можем да заделим.

На 1 март преди много години по традиция пещерци връзвали мартеници на шията или ръката. Старите разказвали, че от години символите на пролетта се носят 9 дни, а след това се поставят под камък на двора и се чака подарък от щъркела.