събота , 4 юли 2020
Птиците, от които зависи съдбата на Великобритания

Птиците, от които зависи съдбата на Великобритания

Едно поверие гласи, че от гарваните в Кулата на Лондон зависи съдбата на британската корона. Смятат ги за истинските пазители на Тауър, а с това и на цялото британско кралство, разказват от „Дойче веле“.

За гарваните на Нейно Величество отговаря един мъж, който разказва следното:

„Казвам се Кристофър Скайф и отговарям за гарваните в Лондонския Тауър. Легендата гласи, че британското кралство ще загине, ако те напуснат Кулата. Затова задачата ми е да ги задържам тук.“

гарвани Тауър

гарвани Тауър

Снимка: iStock

От 2011 г. Кристофър Скайф е щатен пазач на гарваните в Лондонската кула. Единствената му задача е да се грижи за птиците, които към момента са 8 на брой.

„Това е Попи, тя е на 2 години. 4 или 5 седмици живя при мен вкъщи преди да дойде тук. Много е хубава и невероятно интелигентна. Гарваните по принцип са много интелигентни птици“, обяснява Скайф.

Въпросните птици могат да летят свободно, а Кристофър Скайф ги познава като пръстите на ръцете си.

„Всички те са много особени и имат различни качества. Някои са направо щури, други са стеснителни, а трети – страшно любопитни. Опитвам се първо да изуча характера на всяка птица, а това е възможно само след дълги наблюдения.“

Лондонският Тауър открай време e митично място, а гарваните са под особена закрила още от XVII век, когато е издадена специална кралска заповед заради суеверието, че именно те пазят британската монархия и нейните поданици от тежки удари на съдбата. Надзирават ги пазачите на Кулата. През своята бурна история това място е било кралски дворец, затвор, оръжейница. Днес крепостта, разположена насред Лондон, е една от основните туристически атракции в града.

гарвани Тауър

Снимка: iStock

Кристофър Скайф живее заедно със семейството си в Кулата на Лондон и по цял ден се грижи за това гарваните да не отлетят. Най-важното му оръжие е добрата храна.

„Често смятат гарваните за лоша поличба и символ на смъртта. Тези предания са възникнали някога във времена на войни, но тук в Тауър гледаме на тяхната роля много положително. Ако не са те, британското кралство да е пропаднало. Затова за нас те са добро предзнаменование“, казва Крисрофър Скайф.

Източник : / https://www.edna.bg