неделя , 9 август 2020
Преглед на печата

Преглед на печата

Маски и контрол до края на юли, а последните мачове може да останат без публика“, информира „24 часа„. Всекидневникът уточнява, че здравният министър Кирил Ананиев обяви удължаването с още две седмици на извънредната обстановка, която досега беше планирана до 15 юли. На всички областни щабове ще бъде препоръчано да сведат до минимум масовите прояви, а според ситуацията по места да налагат адекватни мерки, за да предотвратят разпространението на коронавируса, допълва „24 часа„.

„Български екип е близо до откриване на лекарство срещу коронавируса“, съобщава „Труд„. Шефът на изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов е обяснил, че през май у нас е започнало клинично изпитание на медикамента „Ивермектин“.  Лекари са коментирали пред „Труд„, че не става въпрос за откритие на лекарство срещу Covid-19, а за използване на медикамент за краста по свинете и срещу паразити по животните, посочва „Труд„.

„С шест на сто поскъпнаха храните и безалкохолните напитки в сравнение с май миналата година“, съобщава вестник „Дума„, като се позовава на данни на НСИ. През първото тримесечие на 2020 г. индексът на цените на жилищата е нараснал с 4,7% в сравнение със същото тримесечие на 2019 г. Междувременно стана ясно, че БНБ очаква банките да вдигат лихвите по новите кредити за домакинствата, а лихвите по депозитите да се запазят. Най-голямо е намалениeто на цените при транспорта – с 8,6%, отбелязва в публикацията си „Дума„.

Монитор“ допълва по темата: „Ръст от 2.4% в БВП на България през първото тримесечиe въпреки кризата. По данни от бизнес анкетите на Националния статистически институт през юни 2020 г. показателят на доверие в промишлеността се подобрява със 7.4% пункта в сравнение с май 2020 година.

„Отново кошмар на „Кулата“, пише в друга публикация „Монитор„. Вестникът уточнява, че опашките в посока Гърция вчера сутринта са достигнали 10 км след въведената в неделя забрана за влизане в южната ни съседка през другите гранични пунктове.

Източник : / https://bnr.bg