четвъртък , 16 септември 2021
Най - четени новини
Пещерската църква „Света Петка“ отбелязва своя храмов празник днес

Пещерската църква „Света Петка“ отбелязва своя храмов празник днес

Пещера. Пещерската църква „Света Петка“ отбелязва своя храмов празник днес на Петковден.

По този повод архиереите отслужиха тържествена света литургия. Десетки граждани и гости на града се стекоха в храма за да се помолят за здраве и благочестие.

В службата взеха участие кметът на Пещера Йордан Младенов и Гълъбина Карамитрева- зам.-кмет на Общината. Честването на една от най-обичаните от българския народ православни светици е с благословението на Негово високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай.

 

 

Йордан Младенов

Църквата  е построена през 1710 година, тя е дело на пещерската архитектурна школа. Легендите за чудотворната икона на светицата и лечебната сила на изворчето, призната назад в годините от турците събраха миряните, които търсят помощ и лек. Църквата „Св. Петка“ е изградена от дърво и изгаря напълно през 1901г. Събитието силно развълнувало целия град, който сметнал случилото се за лоша поличба. От огнената стихия невредими останали иконата на Св. Петка и мощите.

В двора на църквата се свиква общоградско събрание от кмета Атанас Янков, архиерейски наместник Величко Караджов и председател на църковното настоятелство Петър Учкунов и се решава да се възсанови църквата. Избират се две комисии от видни пещерски граждани, едната за събиране на помощи, втората за строителството, оглавявани от градоначалника.

Новата църква се изгражда от първомайстор Герги Катин. Тя е по-висока с 0, 50см. от старата и строежът е завършен в 1904г. Иконостасът е изработен от студента Павел Ташев от с. Брестовица, доправен от братята на свещеник В. Караджов, майстори от Дебърската школа.Иконите са нарисувани от пещерския художник Петър Стайков и Петър Зографски. Църквата е осветена от митрополит Теодосий на 22 май 1905г.

Патронен празник на църквата остава 14 октомври- Петковден, когато много хора преспиват в храма за здраве.

Света Петка се смята за закрилник на дома и семейството. От Петковден започват сгледите на годежите и сватбите, тъй като в народните разбирания светицата е покровител на раждането и плодовитостта, както при хората, така и при животните.

Петковден бележи края на земеделската работа – последната есенна сеитба, прибирането на реколтата.