понеделник , 27 септември 2021
Най - четени новини
Пещера избра Цар на виното

Пещера избра Цар на виното

Пещера. На състоялия се днес в Пещера празник на младото червено вино за „Цар на виното” бе избран Стойчо Стоянов. В празника, който се проведе на Крепостта “Перистера” със свои вина участваха 30 винари  от града. На трето място в традиционния конкурс енолози класираха Ангел Стаменов, второто място за червено вино спечели Стоил Божилов.

В българския фолклор има една единствена песен за бялото вино, която пее “Ой ти бело вино, що не си червено”, днес почитаме червеното. И наричаме за здраве, берекет и късмет във всеки дом от общината. От това свято място нека долу в Пещера се носи веселие, добра дума и пожелания за благочестие

каза кметът на Община Пещера Йордан Младенов. В народното веселие участие взеха инж. Никола Атанасов- заместник кмет и председателя на местния парламет Д-р Николай Пенев. Празникът протече с богата фолклорна програма. За доброто настроение се погрижиха фолклорни изпълнители от Радилово и Пещера. Свои песни за душата изпълни Николай Учкунов. Виното бе дар от VP Brands International. Всеки сам решаваше какво да бъде – бялото, за което още звучат песни, или червеното, което ще продължава да зрее в избите на пещерските домове. Та като привърши в здраве и все така по нашенски, на личен празник за ново да се сберем.