четвъртък , 24 юни 2021
Най - четени новини
Петокласниците от СУ „Кл. Охридски“ станаха хайдути
Снимка : личен архив

Петокласниците от СУ „Кл. Охридски“ станаха хайдути

Пещера. Традиционни станаха посещенията на Сдружение „Родопски хайдути“ в СУ „Св. Кл. Охридски“. В навечерието на Националния празник г-н Нейчо Дечев показа на петокласниците оръжия и облекло от времето на националноосвободителните борби.

Обясни им как техните връстници са участвали в подготовката на Априлското въстание, като са отливали куршуми. Учениците видяха какво е дозатор за барут, как се стреля с кремъклия пищов, как се зарежда пушка. Разбраха какво е харбия и какво е шишане. За пръв път видяха как се прави дървена лъжица с изнемало.

Сред оръжията имаше пушка от 18. век, оригинални ятагани и ками, както и различни приспособления на хайдутите – дрехи, съдове и всичко, което е необходимо за живот в планината.

Учениците нямаха търпение да пипнат всеки предмет, запазен от разрухата на времето благодарение на родолюбците от Сдружение „Родопски хайдути“. За тях тези автентични пушки и саби станаха много по-ценни от виртуалните оръжия в любимите им игри.

Непосредственият досег с бита на борците за свобода помогна на петокласниците по-пълно да разберат Ботевото стихотворение „Хайдути“, което учат в момента.

 

Валентин Стоянов