понеделник , 28 септември 2020
На 16 септември имен ден празнуват Людмила и Людмил

На 16 септември имен ден празнуват Людмила и Людмил

На 16 септември имен ден празнуват всички, които носят името Людмила, Людмил (името е от славянски произход и означава „любим на народа“ или „който обича хората“). На този ден православната църква отбелязва деня на Св. Людмила Чешка.

Света Людмила (около 860 – 15 септември 921) е светица и мъченица, почитана от Източноправославната и от Римокатолическата църква. Тя е първата чешка светица.
Благодарение на родствените връзки тя може да бъде наречена прамайка не само на чешките крале, но и на по-голямата част от чешките кралици. По нейно време се полагат основите на християнизацията на чешките земи и на властта на династията, основана от потомците на легендарния орач Пршемисъл. Животът й е описан в множество легенди.

Старобългарска легенда разказва, че Людмила произхождала от сръбските земи, в ранната си младост била възпитана като езичничка и принасяла жертви на славянските божества.

Людмила ражда най-малко 6 деца – трима синове и три дъщери (може да е имало и други, починали в ранна детска възраст, но в източниците няма подобни сведения). Известни са само двама от синовете – Спитихнев (875-915) и Вратислав (около 888 – 921).
През живота на Людмила се разиграват повратни събития, които оказват съществено влияние върху възникването на чешката държавност. Едно от тези ключови събития е приемането на християнството. Съпругът на Людмила, княз Борживой, довежда от Моравия старобългарски мисионери начело със свещеника Кайх. Легендите обаче твърдят, че той е приел кръщението от ръцете на самия свети Методий. Според легендите свети Методий кръстил малко по-късно и Людмила.

Стремежът на Борживой и Людмила да покръстят Чехия отначало среща враждебно отношение, езичниците дори ги изгонват от страната. След известно време княжеската двойка се завръща и управлява няколко години, а след това се оттегля в крепостта Тетин, близо до град Бероун

Людмила взема дейно участие във възпитанието на внуците си Вацлав и Болеслав (по-късно княз Болеслав І).
В житието на светицата се разказва, че убийците й я удушили със собствения й воал в нощта на 15 срещу 16 септември 921 година.