понеделник , 28 септември 2020
Масово нападение на оси тормози курортисти на Св. Константин
Снимка : pixabay

Масово нападение на оси тормози курортисти на Св. Константин

Св. Константин. Масово нападение на оси тормози курортисти и летовници в населеното място над Пещера. Десетки вече са пострадали от жилото на насекомите. В някои от случаите пострадалите са прибягвали до медицинска намеса на бърза помощ, разказват хората.

Осите стават особено агресивни в края на лятото, припомнят специалистите.

Дивите сливи, ябълки и скоруши, които растат в селището са презрели, никой не ги бере, така плодовете стават любимо лакомство на жълтите твари. Насекомите обичат много зрели плодове, които обикновено са леко нагнили. Поглъщат ферментиралия им сок, който в стомасите им се превръща в алкохол. Осите се опияняват и затова са по-склонни да жилят хората.

Какво да правим като първа помощ?

На ужиленото място се слага студен компрес – торбичка от камерата или просто мокра кърпа. Мястото може да се наложи и с разрязана глава лук. Сокът се изпарява и охлажда, а дезинфекциращите му съставки успокояват раничката и предотвратяват отока. Най-добрият начин да се предпазим от осите, е да не ги доблжаваме. Ако се върти около вас, не се опитвайте да я пропъдите. Не духайте срещу нея. Въглеродният двуокис в дъха действа на осите като дразнител.