понеделник , 27 септември 2021
Най - четени новини
Мария Димитрова Иванова – “О” като Образование и Обич
Мария Иванова

Мария Димитрова Иванова – “О” като Образование и Обич

Пещера. В новото издание на играта , наречено „Педагогика“ се отдава почит на пещерските учители в качеството им на будители за просвещение. Днес https://e-peshtera.com представя личността на пореден пещерски будител и общественик :

Образование е това, което остава, когато забравим всичко, което сме научили в училище.

Алберт Айнщайн

Мария Димитрова Иванова е родена на 5 юли 1930г. във Велинград. Завършва средно образование в родния си град, а след това и подготвителен курс като начален учител. Започва своя педагогически стаж като начален учител в с. Церово (Пазарджишко), а в последствие и в с. Козарско , където се запознава с бъдещия си съпруг, също учител.

Тя е назначена за базов учител в Начално училище „Иван Вазов“ /със сегашно наименование „Михаил Каролиди“ /в град Пещера. Тук тя се доказва като истински обичан, ценен и уважаван учител, който всеотдайно се раздава за малките ученици. На нея ръководството на училището поверява десетки изнесени уроци пред обществени и училищни институции. С нея първолаците с трепет откриват първите букви и рисуват първите числа.

Житейският й път свършва на 25 септември 2013г. в Пещера, но добрите учители не си отиват. Те остават вградени в младостта и паметта на своите ученици, а благодарността към тях е пътят им към вечността.