вторник , 11 август 2020
Къде в Европа и при какви условия могат да пътуват българите

Къде в Европа и при какви условия могат да пътуват българите

Заради коронавируса и ръста на заболелите в страната множество държави наложиха ограничителни мерки или изисквания за отрицателен тест за COVID-19 за българските пътуващи. Последните след тях бяха Кипър и Италия.

„Дневник“ събра информация за това в кои европейски държави и при какви условия могат да пътуват българските граждани от портала на Министерството на външните работи, където има информация за целия свят.

Данните са актуални към 30 юли 2020 г. Те важат само за пътуване от България към съответните държави; при връщане в страната обаче е възможно да има други мерки.

Без ограничения

Българските граждани могат да пътуват до Турция без ограничения. При основателни съмнения относно здравословното състояние на пътуващите се предвижда да бъдат извършени безплатни тестове за наличие на вируса Covid-19 на пунктовете.

Българските граждани могат да пътуват до Република Северна Македония без ограничения.

Сухопътните граници на Република Албания са отворени за всички пристигащи в страната, а конкретни изисквания при преминаване на границите няма.

Премахнати са ограниченията за преминаване (влизане и излизане) през всички ГКПП на Косово. Влизащите пътници на територията на страната ще бъдат проверявани от медицински екип (измерване на температура, беседа и др.) и ще предоставят сведения дали преминават транзитно или ще останат на територията на Косово (адрес и телефон за връзка).

Българските граждани могат да пътуват до Сърбия без ограничения.

България е в „зеления списък“ за влизане в Черна гора без РСR тест и без карантина.

Българските граждани могат да пътуват до Румъния без ограничения.

Българските граждани могат да пътуват до Швеция без ограничения.

Българските граждани могат да пътуват до Република Полша без ограничения.

Българските граждани могат да пътуват до Хърватия без ограничения. Препоръчва се предварително да се изпрати уведомление за влизането в Хърватия на HTTPS://ENTERCROATIA.MUP.HR/

Българските граждани могат да пътуват до Чешката република. За българските работници има изискване за представяне на негативен PCR тест, направен в страната, но това не важи за туристите.

Българските граждани могат да влизат и пребивават на територията на Германия без ограничения.

Българските граждани могат да пътуват до Люксембург без ограничения.

Българските граждани могат да пътуват до Франция без ограничения.

Българските граждани могат да пътуват до Швейцария без ограничения.

Българските граждани могат да пътуват до и от Кралство Испания без ограничения. От 1 юли, ако летите до Испания е задължително да попълните и подпишете FCS(Формуляр за здравен контрол), свързан с вашето пътуване, независимо от вашата националност, възраст или други съображения.

Българските граждани могат да пътуват до Португалия без ограничения.

В настоящия момент няма допълнителен ограничителен режим за достъп до града държава Ватикан. Поради факта, че достъпът до Ватикана е единствено през град Рим, следва да се съблюдават общовалидните разпоредби за влизане и престой в Италия.

От 15-и юли българските граждани ще могат да пътуват до Република Малта без ограничения.

Българските граждани могат да пътуват до Княжество Монако без ограничения.

Влизането и придвижването на територията на Сан Марино е разрешено без ограничения.

С някои ограничения или изисквания

От 15 юли 2020 г. българските граждани могат да влизат на територията на Република Гърция при наличие на отрицателен тест за COVID-19, направен не повече от 72 часа преди влизането на територията на страната на английски език в лицензирана лаборатория и предварително попълнен формуляр за пътуване и получен QR код. Влизането в страната с цел туризъм е възможно единствено през ГКПП Кулата-Промахон или със самолетен полет.

От 15 юли т.г. Руската федерация отмени задължителната двуседмична изолация за влизащите на нейна територия. На чуждестранните граждани при влизане в страната вече е необходим само документ на руски или английски език с отрицателен тест за коронавирус, взет не по-рано от три дни преди пристигането им на територията на Руската федерация. В случай, че пристигащите нямат такъв документ, е необходимо до три дни да си направят тест на руска територия.

Гражданите, които идват от България, не са длъжни да бъдат в самоизолация в продължение на 14 дни от датата на пристигане в Беларус. От българските граждани, пристигащи в Беларус, се изисква да имат отрицателен резултат от PCR тест на граничния пункт, направен не по-късно от два дни преди датата на преминаване на границата.

Българските граждани могат да пътуват до Латвия с ограничения. Считано от 16 юли, Латвия въвежда режим на регистрация на всички чужденци, влизащи в страната. Всички пристигащи в Латвия от България лица, независимо от тяхното гражданство, ще бъдат поставяни под карантина за срок от 14 дни

Българските граждани могат да влизат на територията на Естония с ограничения. За пристигащи от България се налага карантина от 14 дни.

На всички български граждани, пристигащи от България в Словакия, се налага задължителна 5-дневна домашна карантина. След изтичане на този срок те се подлагат на тест и при отрицателен резултат се освобождават от карантината.

Българските граждани могат да пътуват до Унгария с ограничения. На лицата, пристигащи в Унгария от „жълти“ страни, сред които и България ще бъде извършена здравна проверка на границата и те ще бъдат поставени под 14-дневна карантина, освен ако не представят два последователни отрицателни коронавирусни теста, тип SARS-CoV-2, снети през 48 часа в рамките на предходните 5 дни. Карантината им ще може да бъде прекратена след единичен отрицателен тест за коронавирус.

Считано от 28.07 т.г., българските граждани влизат на територията на Босна и Херцеговина с цел туризъм, както и по-други частни или служебни причини след представянето на удостоверение за отрицателен PCR тест за COVID-19, извършен през последните 48 часа преди влизането.

Българските граждани могат да пътуват до Австрия с ограничения. От 27-и юли при влизане в Австрия от България лицата трябва да представят медицинско удостоверение (НА НЕМСКИ или АНГЛИЙСКИ ЕЗИК) относно здравословното им състояние и отрицателен молекулярно-биологичен тест за SARS-CoV-2. Влизащите на територията на Австрия български граждани подлежат на 10-дневна карантина, освен ако не представят медицински сертификат за отрицателна COVID-19 проба, взета не по-късно от 72 часа преди момента на влизане в страната.

Българските граждани могат да пътуват до Словения с ограничения. На задължителна карантина няма да подлежат граждани на държави от Европейския съюз и Шенгенското пространство (които не са включени в т.нар. „зелен списък“ – България не е в този списък), които представят отрицателен резултат от тест за SARS-CoV-2 (COVID-19) при преминаване на границата, направен не по-късно от 36 часа преди влизането на словенска територия. При пристигане на словенска територия българските граждани, които нямат статут на временно или постоянно пребиваващи в страната, както и тези, които нямат отрицателен тест за COVID-19, направен не по-късно от 36 часа преди влизането в Словения, ще бъдат подложени на 14-дневна карантина.

Допълнена на 31 юли: Словения добави днес няколко държави, сред които и България, в списъка на тези, за които се изисква пристигащите от тях да се поставят под задължителна 14-дневна изолация, съобщи официалната агенция СТА. Промените влизат в сила незабавно. Подробности четете тук.

Българските граждани могат да пътуват до Кралство Нидерландия с ограничения. Считано от 16.07.2020 г., нидерландските власти въвеждат силно препоръчителна (strongly advisable) 14-дневна карантина в домашни условия за гражданите, пристигащи от Република България в Кралство Нидерландия.

Българските граждани могат да пътуват до Кралство Белгия с ограничения. Считано от понеделник, 27 юли 2020 г., всички завръщащи се в Белгия пътници, независимо от зонирането на държавите и вида транспорт, ще следва да попълнят формуляр преди пристигането си и да го носят със себе си. Формулярът може да бъде изтеглен оттук: HTTPS://DOFI.IBZ.BE/SITES/DVZOE/FR/DOCUMENTS/BELGIUM_PASSENGERLOCATORFORM.PDF

Принципът на светофара не се променя. За завръщащите се от оранжева зона, в която попада България, се препоръчва след пристигане извършване на тест и карантина, но препоръката няма задължителен характер.

Всички пътници, пристигащи в Обединеното кралство от Република България, се поставят под задължителна 14-дневна карантина. Пътуващите до Великобритания трябва предварително да попълват електронен формуляр, в който да предоставят техни данни за контакт, пътен план и адрес, на който ще прекарат 14-дневната карантина.

Всички, които влизат на територията на Исландия, ще бъдат подлагани на тестване за наличие на COVID-19 като алтернатива на задължителната 14-дневна карантина. От тестване се освобождават родените след 2005 г. Пътуващите ще трябва да попълнят формуляр за предварителна регистрация преди пристигането си в Исландия.

Българските граждани могат да пътуват до Република Ирландия с ограничения. За пътуване към страната е необходимо да попълнят предварително електронен формуляр, а след пристигането си подлежат на 14 дневна самоизолация.

От 00:01 ч. на 25.07.2020 г. се въвежда задължителна 14-дневна карантина за всички пътници, влизащи в Италия от Република България и от Румъния, както и за пътници, които са пребивавали или са преминавали транзитно през тези държави в рамките на последните 14 дни преди пристигането им в Италианската република.

Пътуването забранено, изключения има само за някои групи граждани

Българските граждани могат да пътуват до Република Кипър с ограничения. От 1-и август 2020 г. само българските граждани, които притежават разрешение за постоянно пребиваване (т.нар. жълт лист) за Република Кипър, могат да влизат на нейна територия. Същите задължително се подлагат на 14-дневна домашна карантина. Остава в сила изискването за представяне на резултат от PCR тест за COVID-19, извършен до 72 часа от полета и попълване на онлайн формата Cyprus flight pass.

В Молдова има забрана за влизане в страната на чужди граждани (с изключение на лица със статут на пребиваване; дипломати; работници по трансгранични проекти; лица, които пътуват с професионални цели; лица, пътуващи по хуманитарни причини; шофьори, осъществяващи международен превоз на стоки). При влизане в Молдова е задължително поставянето под карантина на съответния гражданин за период от 14 дни.

В Украйна продължава да бъде забранено влизането на чужденци, като частично са отворени само сухоземните граници на страната и то през определени за целта ГКПП.

Режимът за пътуване и влизане в Грузия не е отворен, но се прави изключение за международния товарен транспорт, дипломати, медици, извънредни/хуманитарни случаи и други. Към момента не се допуска влизането на туристи от Република България. Българските бизнесмени следва да се обърнат с молба до Междуведомствения координационен съвет за разрешаване за влизане в Грузия.

Режимът за пътуване от и до Азербайджан е преустановен.

Литва забранява влизането на своя територия на български и чуждестранни граждани, пристигащи от България.

На този етап не се допуска пътуване до Финландия на български граждани без основателни причини.

Влизане на територията на Норвегия се допуска за следните категории български граждани:
– постоянно пребиваващи в страната;
– които имат регистриран договор за работа с норвежки работодател;
– които са самонаети, имат бизнес или планират да открият собствен бизнес в страната;
– които притежават недвижим имот в Норвегия;
– роднини на постоянно пребиваващи в Норвегия, когато посещават
Всички, влизащи на територията на Норвегия от България, се поставят под домашна карантина за 10 дни без изключение.

Българските граждани могат да влизат на територията на Кралство Дания с ограничения. Датските власти ще ги допускат при наличие на адресна регистрация, трудов договор, документ, удостоверяващ бизнес пътуване, хуманитарни случаи, здравни или семейни причини. Всички пристигащи от България ще бъдат посъветвани да останат по домовете си в продължение на 14 дни.

Допълнено на 31 юли: От събота Дания включи България, Румъния и Люксембург в групата страни, до които трябва да се избягват несъществени пътувания на фона на нарастващите темпове на инфекцията. Дания е определила като приемлива честота на разпространение на вируса от най-много 20 нови случая на 100 000 жители седмично, но взима предвид и общите тенденции.

Източник : / https://www.dnevnik.bg