вторник , 19 януари 2021
Критично остава положението в община Сърница
Снимка: БГНЕС

Критично остава положението в община Сърница

Критично остава положението в община Сърница, където тази нощ се е активизирало свлачище в района. Заради него е ограничено движението по пътя Велинград-Сърница, съобщи за БНР кметът на общината Неби Бозов:

„Екипи на областно пътно управление успяха да направят пътя проходим, но все още трябва да се почисти свлачището. Река Доспатска на моменти на много места е излязла от коритото си и създаваше предпоставки да отнесе мостове, но вследствие на това, че дъждът спря, надяваме се, че няма да се случи това нещо. Ние направихме една много голяма дига. Населеното място Побит камък беше под реална опасност да бъде залято цялото от река Доспатска. Ще укрепим още малко дигата, превантивно“.

Във Велинград обстановката се нормализира. Всички реки и водоеми са под 24-часово наблюдение.

Под особен мониторинг е и районът на главната подстанция на входа на града, където също има покачване на води. Това каза за БНР председателят на кризисния щаб Атанас Палигоров:

„Има мобилни екипи, които следят на територията на цялата община нивата на реките, в постоянен контакт сме с ръководството на „Напоителни системи“ относно язовирите и тяхното състояние и при евентуална криза бихме реагирали на момента с пясък, със заграждения, диги и така нататък. Считаме, че към момента гражданите трябва да бъдат успокоени, няма проблем за сигурността и тяхното здраве“.

 

Източник : / https://bnr.bg