Monday , 1 March 2021
en
Най - четени новини
Как Пещера щяла да се променя, според арх. Романска

Как Пещера щяла да се променя, според арх. Романска

Пещера. Всеки пещерец рано или късно си задава един въпрос : Как ще изглежда град Пещера ? И всеки вероятно има свой отговор и визия.

Знаете ли, че свой отговор на времето е дала арх. Иванка Романска в статията й “Как ще се измени в бъдеще обликът на града?”.

В началото на годината ще завърши строителството на новата поща, ще бъде изградена детска сладкарница на Циментовия мост, магазини в кв. “Изгрев” и “Луковица”. Ще започне и преустройството  на търговските заведения по ул.”Г. Димитров” / дн. “Д. Горов”/. А до 1990г. ще отворят врати различни фирмени магазини за резервни части, детски играчки и др. Предвидено е да бъде открит магазин за бита на българо-японското сдружение “Митцукоши”. Надстройка на Съдебната палата. Старата баня ще се превърне след преустройство в Клуб на художествено-творческата интелигенция. На базата на сегашната Болница ще бъде изграден модерен болничен комплекс. Сега усилията са насочени към жилищното строителство. Квартал “Изгрев” ще бъде завършен към 1990 година. до тогава тук ще има търговски комплекс, ново училище и детски дом. В квартал “Луковица” се изграждат двуфамилни двуетажни жилища. Одобрен е новият застроителен план на Пещера. С него се разрешават сегашните транспортни проблеми, транзитното движение ще бъде изведено извън селището. През 1985 г. започва строителството на северния обходен път, а южният сега се проектира. В недалечно бъдеще на площада ще бъде изграден партиен и културен дом. Срещу тях е определено място за банка. Ще бъде построена и покрита спортна палата.

/ в. Отечествен фронт, бр.970, 21. септември 1984 /

Б.Р. Името Пещера се среща в документи още от 1576 година, а през 1879 година е обявен за град.

Не е ясно и установено колко описания на Пещера има направени от съвременници. Но наистина някои описания, подбрани по отделни години, представляват интерес днес. Пещерската община-старата, неумиращата, вечната-остава и продължава да живее.

И историята продължава.

 

Използвани са материали от : История на пещерската чаршия на Анастас Пунев