понеделник , 27 септември 2021
Най - четени новини
Йордан Младенов получи Диплом за “Перистера” в “Чудесата на България”

Йордан Младенов получи Диплом за “Перистера” в “Чудесата на България”

Пещера- София. Топ 10 на Чудесата на десетилетието награди българският еврокомисар Мария Габриел. По покана на “Стандарт” тя е в София за юбилейната церемония от най-голямата кампания за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство у нас “Чудесата на България”.

Кметът на община Пещера Йордан Младенов взе участие в културното събитие, съобщиха от пресцентъра на администрацията в града. Той получи Грамота “Крепост на десетилетието” за крепостта на гълъбите и почетен знак. Наградата бе връчена от Мария Габриел. Диплом получи и доц. д-р Бони Петрунова – директор на НИМ в София. Припомняме, че Петрунова беше ръководител на археологическите разкопки на крепостта “Перистера”, финансирани от Община Пещера.

Младенов благодари за отличието и подчерта, че символът на Пещера днес е била приоритет в работата и на предишните Кметове в Общината и общинска администрация. Той благодари на инициаторите на проявата, и  на читателите дали своя глас за “Перистера”. Младенов увери присъстващите, че ще продължава да надгражда идеята за опазване и популяризиране на културното наследство на територията на общината.

В тържественото събитие, което се провежда днес в столичния хотел “Маринела” участват вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на комисията по култура в 44-ото НС Вежди Рашидов, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, председателят на Надзорния съвет на Българо-американската кредитна банка Цветелина Бориславова, председателят на Националния борд по туризъм Красимир Гергов, посланикът на Мароко у нас Н. Пр. Закия Ел Мидауи, както и кметове на над 10 града, историци, археолози и  общественици.

Церемонията се провежда при спазване на необходимата дистанция и всички мерки за дезинфекция и безопасност. 

Юбилейната 10-а година кампанията “Чудесата на България” се провежда с международното партньорство на най-голямата европейска организация за опазване на културното наследство “Европа Ностра”. Неин президент е световноизвестният тенор маестро Пласидо Доминго. Кампанията “Чудесата на България” е носител на голямата награда на “Европа Ностра” за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство. По време на церемонията специално обръщение към българите направи изпълнителният директор на “Европа Ностра” Снежка Михайлович.

Топ 10 на тазгодишните лауреати са определени след едномесечно гласуване от читателите на “Стандарт”. Допълнителен критерий бе превръщането на чудесата от археологически обекти в културно-исторически атракции, които всяка година се посещават от хиляди наши и чужди туристи. В юбилейната 10-а година са отличени  10-е емблематични чудеса, превърнали се визитни картички на България пред света и повод за огромна национална гордост.

Кампанията “Чудесата на България” бе създадена с откриването на мощите на Св. Йоан край Созопол. Тя си постави за цел да запази българския код и да изтрие праха от историческите обекти като ги направи европейски туристически атракции.

10 години по-късно обновените дворци, крепости, паметници, светилища и манастири блестят с нова светлина и всяка година събират възхищението на стотици хиляди български и чуждестранни туристи. За цялото десетилетие Чудесата от славното ни минало останаха единствената обединителна кауза за българите, повод за национална гордост и самочувствие.

Улисани в чудесиите на десетилетието, които едва преживяхме, пропуснахме голямото чудо, което се случи: България се завърна на картата на европейското културно наследство, там където й е било отредено мястото още от най-дълбоката древност – със своите на 57 000 артефакта от 7 епохи и трето място в богатата съкровищница на Европа след Гърция и Италия.

 

Източник :  https://www.standartnews.com